Rendvédelmi minisztert csinálna a Jobbik a Magyar Gárda szóvivőjéből

Vágólapra másolva!
A Jobbik kormányra kerülése esetén rendvédelmi minisztériumot állítana fel, élére pedig Volner Jánost, a jogerősen feloszlatott Magyar Gárda szóvivőjét neveznék ki. Volner csendőrséget alapítana és nemzetőr szevezetbe integrálná a gárdistákat.
Vágólapra másolva!

Volner János, a feloszlatott Magyar Gárda szóvivője a Jobbik árnyékkormányának rendészeti miniszter-jelöltje - jelentette be Vona Gábor, a Jobbik elnöke pénteken Budapesten. Vona Gábor azt mondta: a Jobbik rendpárti, eltökélt céljának tartja, hogy felszámolja a törvények áthágásának minden formáját, "legyen az politikusbűnözés, cigánybűnözés, vagy a multinacionális cégek bűnözése, illetve bármilyen gazdasági bűnözés".

Volner János a Jobbik honlapján feltüntetett önéletrajza szerint korábban rendőr volt, kiképzőként is dolgozott, majd leszerelése után vállalkozóként kereste a kenyerét. Korábban az [origo]-nak azt mondta, hogy Vona Gábor pártelnök egyik szoros szakmai tanácsadójának számít rendészeti témákban, és hetente 2-3-szor is egyeztet a pártelnökkel rendvédelmi kérdésekben.

Volner 2007-ben lett a Magyar Gárda tagja, jelenleg a feloszlatott szervezet szóvivője, a Jobbik rendvédelmi kabinetjének vezetője és a párt dabasi egyéni jelöltje. Volner a Jobbik rendvédelmi kabinetjének vezetőjeként és a gazdasági kabinet tagjaként komoly részt vállalt a párt programjának kidolgozásában, az ő nevéhez fűződik többek között a Jobbik csendőrség-koncepciójának részletes kidolgozása, valamint a korrupció és a bűnözés felszámolására kidolgozott stratégiája. Volner a pénteki sajtótájékoztatón is azt mondta, a "megélhetési, vagy más néven cigánybűnözéssel" szembeni küzdelmet tartják egyik legfontosabb feladatuknak. A Jobbik csendőrséget állítana fel, ettől várják a települések közbiztonságának javítást.

Szerinte a jelenleg 40 ezer fős rendőrséget úgy kell átalakítani, hogy az állományban minden adminisztrátorra és parancsnokra nyolc közterületi és gyakorlati munkát végző rendőr jusson. A Független Hírügynökség kérdésére Volner János azt mondta, jelenleg 3 ezer fős létszámhiány van a rendőrségnél és 10 ezer vezető van, akiket szerinte egyszerűen el kell bocsátani az állományból. Helyettük új, fiatal, jól képzett rendőröket kell felvenni.

Volner szerint a 400-500 milliárd forint közvetlen kárt okozó korrupció és a "politikusbűnözés" miatt is törvényi változásokra van szükség. A Jobbik szerint a Nemzetbiztonsági Hivatal átvilágítására és átszervezésére is szükség van. A Magyar Gárdáról azt mondta, a szervezetnek jelenleg 2 ezer aktív tagja van. Elhangzott, hogy a gárdistákat egy úgynevezett nemzetőr szervezetbe kell integrálni. Feladatot a katasztrófavédelemben és egy esetleges háborús veszély esetén kapnának.

A Jobbik a kampányidőszak alatt folyamatosan mutatja be kabinetjének tagjait. Korábban Gyenes Gézát, a Magyar Orvosi Kamara korábbi főtitkárát a párt egészségügyi miniszter-jelöltjéként, Pősze Lajost pedig kancelláriaminiszter-jelöltként mutatták be. A párt a Budaházy György és a Magyar Gárda jogi képviselőjeként ismert Gaudi Nagy Tamást nevezte meg igazságügyi miniszter-jelöltjének, külügyminiszternek pedig Gyöngyösi Márton volt adószakértőt.