Idén szeptemberben ismét Magyarországra látogat a dalai láma - jelentette be a látogatást szervező Tibetet Segítő Társaság. A tibeti vallási vezető előadásokat fog tartani Magyarországon, és valószínűleg parlamenti képviselőkkel is találkozik majd.

Tíz év után ismét Magyarországra látogat Tendzin Gyaco, a XIV. dalai láma - közölte csütörtökön a Tibetet Segítő Társaság elnöke, Hendrey Tibor. Tibet száműzetésben élő vallási vezetője szeptemberben érkezik Budapestre, és 4 napot tölt itt.

A mostani látogatást öt éve szervezik, az előkészületek a dalai láma betegsége, illetve a 2008-as tibeti zavargások miatt is elhúzódtak. Hendrey szerint a szeptember 17-20. közötti látogatás során a buddhista vallási vezető a tervek szerint parlamenti képviselőkkel is találkozik.

A négynapos magyarországi tartózkodása alatt a dalai láma egy sportcsarnokban buddhista erkölcsi beszédet is tart majd, másik alkalommal pedig morális-etikai kérdésekről fejti ki gondolatait a nagyközönségnek. Az előadásokat közérthető stílusban viszi az érdeklődők elé, akik közé nem csak buddhista vallásúakat várnak.

A dalai láma magyarországi látogatásának szervezésében a Tibetet Segítő Társaságon kívül részt vesz a Magyarországi Karma Kagyüpa Buddhista Közösség, a Buddhista Misszió Magyarországi Arya Maitreya Mandala Egyházközösség, a Tan Kapuja Buddhista Főiskola, a Szakja Tasi Csöling Buddhista Egyházközösség és a Drikungpa Egyház.

Tendzin Gyaco 1935-ben született Északkelet-Tibetben, paraszti családban. A XIII. dalai láma reinkarnációjaként kétéves korában találtak rá. A lámát hagyományosan az elhunyt láma halála napján született csecsemők közül választják. A XIV. dalai lámát 1940. február 22-én iktatták be tisztségébe. Kiskorúsága idején erős angol és amerikai befolyás alatt nevelték.

A dalai láma és a tibeti buddhista szerzetes állam székhelye Lhásza. A dalai láma a világ első számú buddhista vezetőjeként rengeteget utazik, hirdeti az ökumenikus egyetértést, a jóindulatot a környezet, Tibet és mindenekelőtt a világbéke érdekében.

A dalai láma Tibet kínai megszállása óta emigrációban él, száműzetésében igyekszik életben tartani a tibeti kultúrát és a vallást. Áldozatos küzdelméért, amelyet hazája önrendelkezésének visszaszerzéséért folytatott, 1989-ben megkapta a Nobel-békedíjat.

Munkássága elismeréseként 2007-ben az amerikai Kongresszusi Aranyéremmel tüntették ki, 2008 végén a prágai Jagello Egyetem díszdoktorává avatták,  2009 februárjában Róma, 2009 májusában Varsó díszpolgára lett. 2009 szeptemberében Ján Langos-díjat kapott Pozsonyban az emberi jogokért és a demokráciáért folytatott küzdelme elismeréseképpen, 2009-ben pedig Tom Lantos-díjjal tüntették ki.