Nem hozott áttörést a Balla Irma debreceni önkormányzati képviselő meggyilkolása miatt folyó perben azoknak az elítélteknek a meghallgatása, akik korábban levélben állították: perdöntő információk vannak a birtokukban. A négy, két különböző börtönben ülő férfi közül volt, aki beismerte, hogy csak saját büntetésének enyhítését remélte, de olyan is volt, aki letagadta, hogy ő írta volna levelet.

Büntetésüket töltő elítélteket hallgatott meg tanúként pénteken a Balla Irma, néhai debreceni fideszes önkormányzati képviselő meggyilkolása miatt folyó perben a Hajdú-Bihar Megyei Bíróság. A négy elítélt korábban levélben tudatta a hatóságokkal: fontos információik vannak arról, hogy ki ölte meg Balla Irma egykori debreceni fideszes önkormányzati képviselőt. A jelentős sajtóérdeklődéssel kísért tárgyaláson egymásnak ellentmondó vallomások hangzottak el, és kiderült: az elítéltek saját büntetésük könnyítése érdekében próbálkoztak a tanúskodással.

B. Zoltán és D. Krisztián tavaly az ügyet tárgyaló Nagy Antal bírónak és Balla Irma gyilkossággal vádolt fia védőjének, Magyar György ügyvédnek küldött levelet, amelyben tudatták: D. Krisztián unokatestvére, D. Lajos követte el a gyilkosságot. D. Lajos egy másik ügy gyanúsítottjaként korábban bevallotta, hogy ő ölte meg Balla Irmát, majd ezt a vallomását visszavonta. D. Lajos egykori pártfogója is azt vallotta korábban a bíróságon: D. Lajosnak köze lehetett Balla Irma megöléséhez.

A jelenleg az állampusztai büntetés-végrehajtási intézetben raboskodó B. Zoltán és D. Krisztián szembesítése eredménytelen volt. Utóbbi ugyan elismerte, hogy az ő aláírása szerepel a bíróhoz és az ügyvédhez küldött levélen, de tagadta, hogy tudott annak tartalmáról. B. Zoltán ugyanakkor megerősítette: együtt beszélték meg a levél tartalmát, és D. Krisztiántól hallotta, hogy unokatestvére ölte meg az asszonyt. B. Zoltán - mint a tárgyaláson kiderült - azt remélte, hogy közreműködése miatt börtönről fogház fokozatra enyhítik a büntetését.

Ugyanebben bízott a 15 éves börtönbüntetését Tiszalökön töltő M. Zoltán is, aki a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészséghez küldött levelében az ügy jelenlegi vádlottjára, Balla Irma fiára tett terhelő vallomást. Azt írta: "terhelő, perdöntő, hiteles" információi vannak S. Sándor bűnösségéről, akit 16 éves kora óta ismer. Mindezt arra alapozta, hogy amikor a börtönben találkozott az előzetesben lévő S. Sándorral, megkérdezte, ő ölte-e meg az anyját. Mivel S. Sándor nem válaszolt, úgy gondolta, ő a bűnös, mert ellenkező esetben tiltakozott volna, kikelt volna magából - magyarázta M. Zoltán.

S. László, ugyancsak Tiszalökön büntetését töltő elítélt, szintén S. Sándor bűnösségéről írt levelet a hatóságoknak tavaly, de a pénteki tárgyaláson azt mondta, nem emlékszik a levél tartalmára. Elismerte, hogy ő írta a levelet, de epilepsziás betegségére hivatkozva közölte: semmire nem emlékszik az üggyel kapcsolatban.

A pénteki tárgyalási napon Magyar György, a vádlott védője D. Lajos ismételt meghallgatását indítványozta, miután új információkkal szembesültek a férfi szerepét illetően. A bíróság elutasította az indítványt, és a következő tárgyalási napot hétfőre tűzte ki, amikor ismét szakértőket hallgatnak meg. Az MTI szerint várhatóan a jövő héten a perbeszédekre is sor kerül. Balla Irmát 2007 húsvétján, a saját a lakásában gyilkolták meg. Egy évvel később a fiát, S. Sándort gyanúsították meg a gyilkosság elkövetésével, akit őrizetbe vettek, majd egy évig előzetes letartóztatásban tartottak. Jelenleg szabadlábon védekezhet.