Vágólapra másolva!
Még 1995-ben kezdődött az a csalás, amelynek ügyében szerdán hidetett jogerős ítéletet a Fővárosi Ítélőtábla. Az Ok-Tat-ügyben a Horn-kormány idején az okatási minisztérium alkalmazottai játszottak össze egy céggel, hogy az elnyerjen egy 300 milliós pályázatot. A bíróság négy embert ítélt letöltendő fogházra, de indoklásában kijelentette: nincs szakmai indoka annak, hogy ilyen sokáig húzódott az ügy.
Vágólapra másolva!

Másfél évtized után hozott jogerős ítéletet szerdán a Fővárosi Ítélőtábla az úgynevezett Ok-Tat-ügyben. Az egykori Művelődési és Közoktatási Minisztériumban 1995-96-ban elkövetett 300 millió forintos csalásért másodfokon a 12 vádlott közül négy vádlott kapott végrehajtandó szabadságvesztést.

A csalás még a Horn-kormány idején zajlott Az oktatási tárca magas rangú tisztviselői - köztük egy helyettes államtitkár - a tanárok továbbképzésének megszervezésére írtak ki pályázatot, de valamennyi pályamunkát az egyik vádlott készítette. A pályázaton győztesként az OK-TAT Kft-t hirdették ki, pedig ez a cég a pályázat benyújtásának napján még nem is létezett.

A Fővárosi Ítélőtábla súlyosította az elsőfokú büntetéseket, két felfüggesztett szabadságvesztést letöltendőre változtatott. Feltehetően ennek a két volt minisztériumi dolgozónak kell majd fogházba vonulnia, mert a két másik, első fokon tavaly már letöltendőre ítélt vádlott - akik a cégnél dolgoztak -, már évekkel ezelőtt, előzetes letartóztatásban kitöltötték a büntetésüket.

Két, a bűncselekmény elkövetésének idején huszonéves vádlottat az ítélőtábla most előzetes mentesítésben részesített, azaz mától mentesülnek a büntetett előélet hátrányai alól. A jogerős ítélet szóbeli indokolásában a bíró azt mondta: a bíróság nem látja szakmai indokát annak, hogy egy ilyen ügyben miért tartott hat évig a nyomozás, és nyolc évig az elsőfokú bírósági eljárás.