Újra megindult a löszfal Dunaszekcsőn

Vágólapra másolva!
Újra omlott a löszfal Dunaszekcsőn, ahol 2007 óta mozog a Duna fölé magasodó falrész. A helyi polgármester szerint a löszfal több lakóházat is veszélyeztetni fog, ha tovább omlik a fal.
Vágólapra másolva!

Nagyjából száz köbméternyi föld szakadt le a dunaszekcsői löszfalból kedden délután - közölte Faller Jnostól, a település polgármestere. Hozzátette, jelenleg szakértők vizsgálják az omlás körülményeit.

A föld üres telkekre zúdult és veszélyezteti a közlekedést egy, a Várhegyen lakók által gyakran használt úton, ezért azt le kellett zárni. Közvetlenül nem fenyeget lakóingatlanokat a leomló föld.

A dunaszekcsői löszdomb 2007 nyarán jött mozgásba, majd 2008 februárjában a Duna szintje felett mintegy száz méterre emelkedő magaslat teteje kettévált, egyik fele hat-tíz méterrel lejjebb süllyedt. A szakemberek szerint mintegy félmillió köbméter földtömeg indult meg a Duna felé, a domb azóta sem stabil.

Szakértők szerint a mostani újabb omlást a sok csapadék mellett a Duna gyors apadása is okozhatta, mivel a magas vízszint eddig támasztotta a domboldalt, most viszont ez a támaszték eltűnt.

A település 350 millió forint támogatást nyert el egy lépcsőzetes támfal megépítésére, de a beruházás még nem kezdődött meg. A keddi omlás a polgármester szerint éppen azon a szakaszon volt, ahová a támfalat tervezik.