Újra elfogadta a parlament a Sólyom által visszadobott törvényt

Vágólapra másolva!
Lényegi változtatás nélkül fogadta el újra az Országgyűlés kormánypárti többsége azt a törvényt, amelyet Sólyom László köztársasági elnök korábban megfontolásra visszaküldött a törvényhozásnak. A törvény alapján a jövőben indoklás nélkül ki lehet rúgni állásukból a kormánytisztviselőket.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés hétfő esti ülésén ismét elfogadta a Sólyom László köztársasági elnök által múlt héten megfontolásra visszaküldött, a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvényt. Bár az államfő korábban kifogásolta a törvény azon részét, amely szerint a jövőben indoklás nélkül el lehet küldeni a közigazgatásban dolgozókat, a kormánypárti többség ezen nem volt hajlandó változtatni. A törvény szövegében csak annyi módosítás történt, hogy pontosították a közigazgatási államtitkárokra és helyetteseikre vonatkozó rendelkezéseket.

A hétfőn újra elfogadott törvény kiemeli a köztisztviselők közül a minisztériumokban és a központi állami szerveknél dolgozókat, őket nevezi kormánytisztviselőnek. A javaslat lehetővé teszi, hogy az kormánytisztviselőket bármikor, indoklás nélkül kirúgják. Ezt a rendelkezést kifogásolta Sólyom, mert szerinte ez ellentétes az Európai Unió Alapjogi Chartájával, amely tiltja az indokolatlan elbocsátást. Az államfő kifogásolta azt is, hogy a törvény rendelkezései nem terjednek ki a közigazgatási és helyettes államtitkárokra.

Az ellenzéki frakciók a parlamentben hétfőn egyöntetűen tiltakoztak a törvény ellen. Szilágyi Péter (LMP) szintén azzal érvelt, hogy a közszférában dolgozók méltóságát és az Európai Unió alapjogi chartáját is sérti az indoklás nélküli elbocsátást lehetővé tévő fideszes javaslat. Lamperth Mónika (MSZP) embertelennek nevezte az indítványt, amely szerinte a politikai tisztogatás előtt nyit utat. Mint mondta, a kormánypártok ezután "két hónap felmentési idővel megszabadulhassanak mindenkitől, akinek a helyére egy fideszes pártkatonát szeretnének kinevezni".

A jobbikos Bertha Szilvia arról beszélt, hogy a törvény elfogadása a közigazgatás működését veszélyeztetné, és nehezményezte, hogy a javaslat benyújtása előtt nem egyeztettek az érdekképviseleti szervezetekkel. Válaszában Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter viszont közölte: Sólyom Lászlónak nem voltak alkotmányossági aggályai a javaslattal kapcsolatban, ezért nem fordult az Alkotmánybírósághoz.

Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) államtitkára már a múlt héten azt mondta az [origo]-nak, hogy az államtitkárok esetében megfontolják a köztársasági elnök érveit, de ragaszkodnak ahhoz, hogy a központi közigazgatásból el lehessen távolítani az alkalmatlannak minősített tisztviselőket. A Sólyom által visszadobott törvényjavaslatról az [origo] korábbi cikkében, itt olvashat részletesen.