Bíróságon keresi igazát Sólyom kitiltása miatt a Külügyminisztérium

Vágólapra másolva!
Miután az Európai Bizottság nem adott igazat magyarországnak, a Külügyminisztérium az Európai Bírósághoz fordul. Azt várják, hogy a bíróság mondja ki: Szlovákia jogszerűtlenül tagadta meg tavaly augusztusban a belépést Sólyom László magyar államfőtől.
Vágólapra másolva!

Megindította kedden az eljárást Szlovákia ellen az Európai Bíróság előtt a Külügyminisztérium, amiért a szomszédos ország a személyek szabad mozgásáról szóló irányelvre - illetve az abban szereplő egyik kivételre - hivatkozva 2009. augusztus 21-én megtagadta Sólyom László köztársasági elnök belépését - közölte a tárca szóvivői irodája az MTI-vel. A közlemény szerint Magyarország álláspontja továbbra is az, hogy Sólyom beutazásának megtagadása összeegyeztethetetlen az Európai Unió normáival. Szlovákia uniós jogot sértett, amikor nem engedte belépni az államfőt Szlovákiába.

Korábban a magyar kormány az Európai Bizottsághoz fordul, hogy a testület indítson kötelezettségszegési eljárást Szlovákia ellen. A bizottság azonban úgy találta, hogy a szabad mozgásról szóló irányelv csak magánszemélyekre, és nem állami vezetőkre vonatkozik. Emellett Brüsszel szerint az irányelvben is vannak kivételek: a közrend, a közbiztonság és közegészségügy veszélyeztetése esetén lehetőséget ad a személyek szabad mozgásának korlátozására. Az Európai Bizottság szerint "a szlovák hatóságok úgy értékelték, hogy az elnök látogatásának időpontja, amely Csehszlovákia Varsói Szerződés általi megszállásának 41. évfordulójára esett, közbiztonsági kockázatot jelentett".

A Külügyminisztérium június 24-én jelentette be, hogy Magyarország folytatni fogja a Szlovákia ellen indított eljárást az Európai Bíróság előtt. Brüsszelben aznap közölték, hogy az Európai Bizottság szerint sem az uniós szerződés, sem a másodlagos jogforrások rendelkezései nem vonatkoznak valamely tagállam államfőjének egy másik tagállamban teendő látogatására, ezért a Sólyom László köztársasági elnök tavaly augusztusi, megakadályozott szlovákiai látogatásával kapcsolatban a szlovák kötelezettségszegésre történő magyar hivatkozás megalapozatlan.