Leállítja a Volánbusz beszerzéseit a fejlesztési minisztérium

Vágólapra másolva!
Elégedetlen a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az autóbusz-beszerzési pályázattal, ezért leállítja a Volánbusz autóbusz-vásárlásait. A minisztérium szerint a júniusban indult tender olyan szigorú feltételeket szabott, hogy a magyar gyártók el sem indulhatnak a közbeszerzési pályázaton.
Vágólapra másolva!

Júniusban indította a Volánbusz Zrt. azt az autóbusz-beszerzési tendert, amelyen a közlekedési vállalat 60 új autóbusz megvásárlását tervezte. A kiírást számos kritika érte elsősorban amiatt, mert az egyes megrendelt autóbusztípusokat a hazai cégek önállóan nem képesek előállítani. Erre hivatkozva kezdeményezte hétfőn a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) a Volánbusz feletti tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nél a pályázat leállítását.

A tender várható leállításáról már a múlt héten beszélt Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára az [origo]-nak adott interjújában. Völner akkor azt mondta: új közbeszerzést kell kiírni, "amelyben a magyar gyártóknak is osztanak lapot".

A NFM folyamatosan végzi az állami vagyonkezelésbe tartozó cégek teljes átvilágítását. A felülvizsgálat része a társaságok által megkötött vagy tervezett külső szerződések megalapozottságának, fenntartásuk vagy elvetésük lehetőségének felmérése.

A tárca a közbeszerzési törvény parlament elé terjesztett módosításával igyekszik javítani az állami és önkormányzati tenderek általános részvételi feltételein. A javasolt változások mindegyike azt szolgálja, hogy átlátható, egyértelmű és a túlzott elvárásokat korlátozó szabályok segítsék a pályázókat, ezen belül is leginkább a hazai kis- és középvállalkozókat - olvasható az NFM hétfői közleményében.