Egy korábbi drogambulancia és egy nővérszálló is szerepelt azoknak az ingatlanoknak a listáján, amelyeket Sólyom László korábbi államfő lakásának ajánlott a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. Sólyom titkárságvezetője szerint azért sem tudták egyiket sem elfogadni, mert igen jelentős költségekkel járt volna a felújításuk. A költözés nem sürgős, Sólyom egyelőre a Béla király úti rezidencián maradhat.

Öt ingatlant, köztük egy egykori nővérszállót, egy drogambulanciát, egy korábban klinikaként használt villát és további két, évtizedek óta lakatlan, pusztulófélben lévő villaépületet kínált fel az állami vagyonkezelő Sólyom László korábbi köztársasági elnöknek - közölte az MTI megkeresésére szerdán  Landi Balázs, a volt államfő titkárságvezetője, hozzátéve: mindegyik ajánlat "alkalmatlan és költséges" volt.

A titkárságvezető szerint a felkínált épületek között egy több mint 900 négyzetméteres villa is volt, "márpedig a Köztársasági Elnöki Hivatal nem szállodát kíván üzemeltetni, hanem egy családi otthont biztosítani a volt köztársasági elnök részére". Emberi léptékű, családi ingatlan azonban nem szerepelt a felkínált épületek között - jelentette ki. A korábbi államfő Landi szerint azért is utasította vissza a jelenleg lakhatatlan épületeket, mert mindegyikük esetében 100 és 250 millió forint közötti azonnali felújítási és átépítési költség szerepelt a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. ajánlatában, azzal, hogy a leromlott állagú épületekben további váratlan kiadásokkal is számolni kell.

A Blikk szerdai számában számolt be arról, hogy még nem találtak megfelelő otthont a jelenleg a Béla király úti rezidenciában lakó Sólyom Lászlónak, a kínált ingatlanok ugyanis nem nyerték meg a volt államfő tetszését. A napilap cikkében az is olvasható, hogy ezután a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) keresi az alkalmas lakhelyet.

A megfelelő ingatlant az elnöki hivatalnak kell biztosítania, függetlenül attól, hogy van-e ilyen állami kezelésben vagy sem. A titkárságvezető emlékeztetett, hogy amíg Göncz Árpádnak tudtak állami tulajdonú villát biztosítani, addig Mádl Ferencnek a hivatal vásárolta meg az általa kiválasztott lakást. Landi közölte, hogy az MNV Zrt. is azzal zárta átiratát, hogy ha ajánlata nem megfelelő, az ingatlanpiacon kell megkeresni Sólyom László új otthonát.

"Ha minden törekvésünk ellenére az állami kínálatból nem lehet megoldani az elhelyezést, az öt évvel ezelőttihez hasonlóan venni kell egy ingatlant. Ennek fedezetéről a költségvetési törvény a ciklusváltás költségei között rendelkezik" - mondta Landi, aki szerint Sólyom Lászlónak nincsenek speciális igényei. "Alapvetően a XII. kerületben keressük a lehetséges ingatlant, mivel ezt megelőzően is itt élt a volt államfő, és itt élnek gyermekei és unokái is" - tette hozzá Landi Balázs.

A szerdai Blikk arra is emlékeztetett, hogy a költözést senki sem sürgeti, hiszen Schmitt Pál államfő a Béla király úti épület helyett a korábban Antall József, Horn Gyula és Szili Katalin által lakott Művész utcai villába költözik. A köztársasági elnök, a miniszterelnök, az Országgyűlés elnöke, az Alkotmánybíróság elnöke és a Legfelsőbb Bíróság elnöke tiszteletdíjáról és juttatásairól szóló törvény értelmében a volt államfőket "megfelelő lakáshasználati jog" illeti meg. A tisztséghez méltó lakást és annak fenntartását a KEH biztosítja.