Füstös zárkát is választhatnak a cigiző elítéltek

Vágólapra másolva!
Dohányzó, illetve nem dohányzó zárkát is igényelhetnek az elítéltek, kérelmükről háromhavonta nyilatkozhatnak - derül ki egy, Navracsics Tibor igazságügyi miniszter által aláírt rendeletből.
Vágólapra másolva!

Írásban kell nyilatkozniuk az elítélteknek, illetve az előzetes letartóztatásban lévőknek a dohányzási szokásiakról, ez alapján helyeznék el őket dohányzó, illetve dohányzásmentes zárkában - derül ki a Magyar Közlöny keddi számában olvasható rendeletből.

A Navracsics Tibor igazságügyi miniszter által jegyzett rendelet azt az 1996-os jogszabályt módosítja, amely a szabadságvesztésre és az előzetes letartóztatásra vonatkozó szabályokat tartalmazza. A módosításokat a legfőbb ügyész egyetértésével hozta meg a kormány.

A rendelet szerint az elítéltek háromhavonta nyilatkozhatnak dohányzási szokásaikról, ez alapján pedig felülvizsgálhatják korábbi elhelyezésüket. Ha azonban a dohánymentes zárkába történő áthelyezést egészségügyi ok miatt kéri az elítélt, akkor azt a büntetés végrehajtási intézetnek haladéktalanul meg kell tennie.

A korábbi jogszabály szerint az elítéltek egyszerre két, 18 éven aluli és két 18 éven felüli látogatót fogadhattak. Ezen úgy változtatna a Navracsics féle rendelet, hogy egyszerre az elítélt négy látogatót fogadhat, akik közül legalább egynek nagykorúnak kell lennie, felnőtt látogatók közül viszont egyszerre csak kettőt fogadhat.

A rendelet előríja azt is, hogy a zárkákat úgy kell kialakítani, hogy minden elítéltre lehetőleg hat köbméter légtér, a férfiakra három négyzetméter, a fiatalkorúakra, illetve a nőkre legalább három és fél négyzetméter mozgástér jusson. Egyéni elhelyezés esetén azonban a zárka alapterületének el kell érni a hat négyzetmétert.

Egy, Orbán Viktor kormányfő által jegyzett - ugyancsak a keddi Magyar Közlönyben megjelent - rendelet pedig arra hívja fel Pintér Sándor belügyminisztert, hogy végezze el a büntetés-végrehajtási intézetek felülvizsgálatát abból a szempontból, hogy mennyiben felelnek meg a elvárásainak. A vizsgálatot december 31-ig kell befejezni.