Áprilisig marad a szociális gázártámogatás

Vágólapra másolva!
Április 30-ig meghosszabbította a lakossági vezetékes gáz árának támogatását a kormány - derül ki a Magyar Közlönyben megjelent rendeletből.
Vágólapra másolva!

Az idén kétszer is meghosszabbított eddigi rendszerben működteti tovább a kormány 2011. április 30-ig a lakossági vezetékes gáz árának támogatási struktúráját. A kabinet erről szóló, a Magyar Közlönyben hétfőn megjelent rendelete szerint a 2010 egészére érvényes háztartásonkénti legfeljebb 68 ezer megajoul helyett januártól áprilisig 40.800 megajoul (körülbelül 1200 köbméter), nagycsaládosok háztartásoknál pedig 138 ezer helyett 81.600 megajoul (körülbelül 2400 köbméter) lesz a támogatott fogyasztás felső határa.

A támogatás összege nem változik, vagyis ha a család havi jövedelme nem haladja meg a nyugdíjminimum kétszeresét (jövőre 59400 forintot), akkor 0,771 forint/megajoule, vagyis 26 forint/köbméter támogatás jár majd, a nyugdíjminimum kétszeresét, meghaladó, de annak két és félszeresét túl nem lépő jövedelem esetén pedig 0,278 forint/megajoule, 9 forint/köbméter a kiegészítés. A nyugdíjminimum két és félszeresét meghaladó, de háromszorosát nem meghaladó jövedelem után 0,238 forint/megajoule, 8 forint/köbméter marad az állami támogatás.

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter még november közepén jelentette be, hogy a kormány jövő év közepéig fenntartja a szociális gázártámogatást. A 930 ezer családot érintő támogatásra a miniszter akkori bejelentése szerint 26,5 milliárdot el is különített a kabinet.