Senki sem emlékszik, hogy durrantak el az agyak a sajóbábonyi ködben

Vágólapra másolva!
Nagy köd volt, alig látott valamit, inszalagszakadás miatt otthon kellett feküdnie, filmeket másolt egy ismerősének - ilyen indokokra hivatkozva védték magukat azok a sajóbábonyiak, akiket egy 2009 novemberi összetűzés miatt közösség tagja elleni erőszakkal vádolnak. Az ügyészség szerint a cigányok magyar és gárdisták megölésére buzdították társaikat, a vádlottak szerint azonban ez nem igaz, ennyire nem durvult el a helyzet. Egyikük azt mondta, még a rendőröknek is segített lenyugtatni a feldühödött embereket.
Vágólapra másolva!

"Öljétek meg őket, meghaltok gárdisták" - kiabálták az ügyészség szerint azok a támadók, akik baltával, karddal és bottal ütöttek egy kocsit Sajóbábonyban, még 2009 novemberében. Az autó utasai nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedtek, miközben az autóban közel félmillió forint kár keletkezett. A vádirat szerint az csak a véletlennek köszönhető, hogy az egyik sértett nem szenvedett életveszélyes sérülést, mivel a támadók közül valaki baltával többször is beütött a kocsi belsejébe.

A konfliktus a Jobbik sajóbábonyi lakossági fóruma után robbant ki. A fórumon a betiltott Magyar Gárda egyenruháját viselő szimpatizánsok is megjelentek, utána összecsaptak a helyi romák és a Jobbik hívei.

Az ügyészség szerint összesen 40-50, vascsövekkel, karókkal, baltákkal felfegyverkezett helyi roma közeledett a Jobbik-szimpatizánsok autói felé, amelyek a településhez vezető bekötőúton parkoltak. Azt kiabálták, "meghaltok büdös magyarok", "megölünk benneteket" - állítja az ügyészség. A helyiek közül 10-15-en - köztük a kilenc vádlott - támadtak rá a sorban elsőként ott álló Suzukira, amelybe a vádirat szerint alig tudtak bemenekülni a sértettek. Az ügyészség kilenc sajóbábonyit vádol felfegyverkezve, csoportosan elkövetett közösség elleni erőszakkal és rongálással.

Morgó helyiek, éneklő gárdisták

"Ha bűnös lettem volna, nem segédkezek, és nem megyek vissza a tetthelyre" - mondta szerdán a Miskolci Városi Bíróságon a közösség tagja elleni erőszakkal vádolt nyolc sajóbábonyi roma egyike, L. Sándor, az egyetlen vádlott, aki vallomást tett a bíróságon. A parkőrként dolgozó, többszörösen büntetett előéletű L. Sándor azt állította, hogy a "Panda nevezetű kocsmában" italozott azon a novemberi vasárnapon, amikor az előző napi Jobbik-rendezvény miatt felkorbácsolt indulatok kitörtek

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Az ügyész ismerteti a vádiratot (a képekre kattintva galéria nyílik)

L. Sándor azt mondta, nem vett rész az ügyészség által terhére rótt bűncselekményben, csak később ért oda a helyszínre, ahol a nagy ködben alig látta, kik vannak ott, inkább csak a hangjukat hallotta a morgolódó helyieknek és az indulójukat éneklő gárdistáknak. A vallomás közben bilincsét csörgető L. Sándor azt vallotta, kétszer is segítséget nyújtott az ott lévő rendőröknek, akik arra kérték, segítsen nekik feloszlatni a romákat - mondta is nekik, hogy menjenek haza. Később két személyt felkísért kihallgatásra az önkormányzathoz - róluk kiderült, hogy a szülei, akik ellen a helyi boltos bántalmazása miatt indult eljárás.

A helyi boltost a Jobbik-rendezvény miatt vonták kérdőre. A vádlottak szerint a Jobbik rendezvényére nem engedtek be romákat, és gárdaegyenruhás emberek álltak sorfalat. A gárdisták megjelenése a vádlottak szerint félelmet keltett a romákban, és másnapi konfliktust az élezte ki, hogy olyan hírek terjedtek el, hogy jönnek a gárdisták bosszút állni.

"Húzzatok vissza mocskos gárdisták"

"Ki az a Pisze? Ki az a Bildi? Ki az a Szopi?" - sorolta Bodnár Sarolta bíró a kérdéseket, hogy tisztázza a férfi különböző vallomásai közötti ellentmondásokat. A Szopira vonatkozó kérdésre nevetésben törtek ki a vádlottak és a jelenlévő szűk tucatnyi hozzátartozó, mire a bíró azonnal kizavarta utóbbiakat. Már a tárgyalás előtt figyelmeztette őket, hogy ha "egy pisszenést is hall", mindenkit kiküld. "Reméljük kiderül az igazság" - mondták a hozzátartozók a szünetben, de arról nem mondtak semmit, ők mit tapasztaltak a konfliktus idején, azt állították egyikük sem volt ott.

L. Sándoron kívül senki más nem tett vallomást a bíróságon a szerdán meghallgatott nyolc, többnyire büntetett előéletű, alig pár osztályt végzett, alkalmi munkákból élő vádlott közül, akik egy kivétellel unokatestvérek vagy testvérek. Nyomozati vallomása szerint mindegyikük ellentmondott az ügyészégnek abban, hogy a helyi romák valóban halállal fenyegették volna az általuk ruházatuk miatt csak gárdistaként emlegetett Jobbik-szimpatizánsokat. "Húzzatok vissza mocskos gárdisták oda, ahonnan jöttetek!" - szerintük ez volt a legdurvább kiabálás, és senki nem hallott magyarokat sértő kiáltásokat. A hetedrendű vádlott szerint a helyiek - magyarok és romák - békében élnek a településen.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Csupán ketten - L. Elemér első-, illetve B. Győző negyedrendű vádlott - ismerték el, hogy részt vettek az autó megrongálásában, a többiek mind azt állították, hogy csak később érkeztek a helyszínre vagy ott sem voltak. B. győző meghallgatásakor közölte, nem érti, miért közösség tagja elleni erőszakkal vádolják. Ő azt ismerte el, hogy a nála lévő egy-másfél méteres akácfa bottal kiütötte a kocsi fényszóróját.

Filmmásolás, ínszalagszakadás, számítógépezés

L. József másodrendű vádlott azt vallotta, hogy otthon volt, filmeket másolt egy ismerősének. A harmadrendű vádlott idősebb L. Elemér állítása szerint csak a rongálás után érkezett a helyszínre, és csak a fiához akart odamenni, akit lefogtak a rendőrök. Az ötöd rendű vádlott, L. Csaba vallomásában azt mondta, hogy ínszalagszakadással feküdt otthon, nem jelent meg a helyszínen. A hatod rendű vádlott L. Róbert otthon számítógépezett, állítása szerint akkor hallotta, hogy a rendőrök szirénáznak, de már csak az oszlatásra ért oda, nem is látta a megrongált piros kocsit, és nem vett részt a rongálásban. A délután utolsóként meghallgatott kilenced rendű vádlott - 1993-as születésű L. Szabolcs -, szintén azt vallotta a nyomozóknak, hogy nem volt ott, hanem keresztanyjánál tartózkodott Galgahévízen.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

"Legalább hagy öleljük meg őket" - kérték a tárgyalás végén a bírótól a hozzátartozók, hadd töltsenek pár percet rokonaik közelében és váltsanak pár szót. A bíró azzal egyezett bele, ha meg tudják oldani, hogy egyesével beszéljenek, miután kiürült a terem. Erre azonban végül nem került sor, a lassan másfél éve előzetes letartóztatásban lévő vádlottak őrei a terem kiürülése előtt elvezették őket. A hozzátartozók a folyosói ablakból figyelték, ahogy a vádlottakat vezetik az udvaron át. "Megtiltották nekik, hogy idenézzenek" - kommentálták, ahogy a férfiak fejüket lehajtva gyalogoltak őreik után. Csak a harmadrendű vádlott fordult az ablak felé: száját csücsörítve küldött csókot szeretteinek.

A romák ellen indult büntetőeljárást több kisebbségvédelemmel foglalkozó szervezet is elítélte. A Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) például elfogadhatatlannak tartja, hogy épp a kisebbségek védelmét biztosítani hivatott büntetőjogszabály alapján indítottak eljárást a szélsőséges párt hívei által saját lakhelyükön fenyegetett romák ellen. A jogvédők azt is kifogásolják, hogy a Jobbik szimpatizánsai közül senki ellen nem indult eljárás, pedig a konfliktust ők is fűtötték.

Az [origo] közvetlenül az események után készült helyszíni riportját itt olvashatja, Sajóbábony tematikus címkeoldalán pedig további cikkeket talál az ügyről.