A parlament dönthet a bunyevácok elismeréséről

Vágólapra másolva!
A bunyevác lehetnek a 14. elismert kisebbség Magyarországon, ha a parlament jóváhagyja népi kezdeményezésüket. A jelenleg a horvátok közt nyilvántartott dél-alföldi népcsoport törekvését támogatja a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és a Fidesz pártigazgatója is.
Vágólapra másolva!

Az országgyűlésnek kell döntenie arról, hogy önálló nemzeti kisebbségnek ismeri-e el a a Dél-Alföldön élő, jelenleg a horvátok közé sorolt bunyevácokat, miután sikerrel járt Muity Mijo, a Bunyevác Túlélők Egyesületének elnökének népi kezdeményezése. Az Országos Választási Bizottság kedden döntött arról, hogy hiteles a kezdeményezés, és megküldte azt a parlamentnek.

A kezdeményezést támogatja Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke és a magát bunyevác származásúnak valló Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója is. Ingerülten reagáltak azonban a kezdeményezésre a magyarországi horvátok vezetői, akik szerint a mozgalom szervezői ezzel csak megosztják az egyébként is csökkenő létszámú hazai horvát kisebbséget. A bunyevácokról és az elismerésükről szóló vitáról az [origo] korábbi cikkében olvashat részleteket.

A nemzeti és etnikai kisebbségekről szóló 1993-as törvény alapján Magyarországon minden olyan közösség kisebbségnek számít, amely legalább száz éve az ország területén él, számszerű kisebbségben van, és tagjait nyelvük, kultúrájuk és hagyományaik megkülönböztetik. Jelenleg 13 kisebbséget tartanak nyilván. A törvény szerint egy újabb nemzetiség nyilvántartásba vételéhez ezer aláírást kell gyűjteni és ki kell kérni az MTA elnökének állásfoglalását. Az elmúlt 18 évben kezdeményezték már a zsidók, a hunok és a kínaiak kisebbséggé nyilvánítását, de nem jártak sikerrel.