Kizárnák a melegek házasságát a kormánypártok az új alkotmánnyal

Vágólapra másolva!
A kormánypártok által készített új alkotmánytervezetben, az [origo] információi szerint szerepelni fog az, hogy a házasság "férfi és nő életközössége", ami kizárja annak lehetőségét, hogy a melegek is házasodhassanak. A kormánypárti frakciók hétfőn délelőtt tanácskoztak az alaptörvényről, és az ülés után a miniszterelnök közölte, hogy a Fidesz és a KDNP kompromisszumos megoldásra jutottak a magzati élet védelméről szóló vitás kérdésben.
Vágólapra másolva!

"A házasság férfi és nő életközössége" - ez is szerepelni fog az új alkotmány tervezetében egy, a szöveg részleteit ismerő KDNP-s politikus szerint. Ez a megfogalmazás kizárja az azonos neműek házasságát, ami várhatóan kiváltja a hazai és nemzetközi meleg szervezetek tiltakozását, a névtelenséget kérő képviselő azonban az [origo]-nak azt mondta, úgy számoltak, hogy a magyar politikában ennek nincs akkora súlya, és ezzel nem lehet szavazatokat veszíteni.

Az új alkotmány tervezete volt a téma a kormánypárti frakciók hétfő délelőtti ülésén, egyelőre azonban a képviselők sem látták a háromtagú szövegező bizottság által készített koncepciót. A bizottságot vezető Szájer József csak szóban tájékoztatta a főbb tartalmi elemekről és a szerkesztés alapelveiről a frakciót. A szöveget szerda este kapják majd meg a képviselők és a csütörtök délutáni frakcióülésen véglegesítik.

Az alkotmány volt a téma a Fidesz elnökségének hétvégi ülésén is, amely több résztvevő szerint is maratoni hosszúságúra, 11 órásra nyúlt. Az ülésen a kormánypárt vezetői pontról pontra átbeszélték az alaptörvényt, de még mindig vannak nyitott kérdések. Ezek közzé tartozik a preambulum, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök kommunikációs csapata dolgozik, és amelyet egyszer még tárgyalni fog az elnökség.

Az alkotmányozás során konfliktus alakult ki a Fidesz és a KDNP között arról, hogy miként szerepeljen benne a magzati élet védelme, és a frakcióülés után Orbán Viktor újságíróknak azt mondta: "Olyan megoldást találtunk, amellyel a KDNP óhaja is teljesül, de érvényesül a frakciók Siófokon deklarált szándéka is, miszerint nem kívánunk változtatni a jelenlegi abortusztörvényen".

Bár a kompromisszum részleteit a miniszterelnök nem árulta el, a frakcióülés több résztvevője a tanácskozás után az [origo]-nak megerősítette, hogy a KDNP kérésére és a kormányfő korábban tett ígérete szerint végül is bekerül majd az alaptörvény normaszövegének tervezetébe a gondolat, amely szerint az emberi élet a fogantatástól kezdődik, de olyan megfogalmazásban, hogy az ne ütközzön az abortusztörvény szabályaival.

Egy vezető KDNP-s politikus az [origo]-nak azt mondta, az lett a kompromisszumos megoldás, hogy az alaptörvény tervezetébe az a mondat kerül, hogy "A fogantatással kezdődő magzati élet védelmet érdemel". A KDNP eredetileg azt szerette volna, ha "magzati élet" helyett "emberi élet" szerepel, ez azonban a jogász szakértők szerint ütközött volna az abortusztilalommal.

A zárt ülésen résztvevők szerint Szájer azt mondta, hogy az alaptörvény bevezetőjét várhatóan "nemzeti hitvallás"-nak nevezik majd preambulum helyett. Az ülésről távozó Kövér László házelnök az [origo]-nak erről azt mondta, hogy egyelőre ez a legkevésbé kiforrott része az alaptörvény tervezetének, csak annyi biztos, hogy az aranybulláig visszatekintve hivatkozik majd a történelmi alkotmányos értékekre, illetve hogy szerepel majd benne utalás a szent koronára is.

Az ellenzéki pártoknak az alkotmány előkészítésben való részvételével kapcsolatban Kövér László azt mondta: a Fidesz és a KDNP a maga részéről "elég szélesre tárta a kapukat" és a jogi, házszabályi kereteket is megteremtette ahhoz, hogy az ellenzéki pártok visszatérjenek a folyamatba, de miután ezt elutasították, a kormánypártok "nem fognak kuncsorogni senkinek".

Az MSZP és az LMP azért utasította el a részvételt, mert a kormánypártok nem teljesítették feltételeiket, többek között azt, hogy hosszabb idő álljon rendelkezésre az alaptörvény kidolgozására, valamint hogy bocsássák népszavazásra az új alkotmányt.