Eltemették Ranschburg Jenőt

meghalt Ranschburg Jenő professzor, pszichológus
Vágólapra másolva!
Családja, tanítványai, munkatársai és tisztelői búcsúztatták szerdán Ranschburg Jenő pszichológust Budapesten a Fiumei úti  temető szóróparcellájánál.A népszerű pszichológus, tanár, számos szakkönyv szerzője, Budapest díszpolgára 75 évesen, március 10-én hunyt el.
Vágólapra másolva!

"Ember volt, aki embernek tekintette már az újszülöttet is, egy volt azok közül, akik segíteni jöttek a világra - mondta búcsúztatójában az elhunyt pszichológusról Szegvári Katalin. Az újságíró úgy vélte: kevés olyan szülő és gyerek él ma Magyarországon, akit ne értek volna el a Tanár úr gondolatai a televízión, rádión vagy könyvein keresztül. Szegvári felidézte Ranschburg véleményét arról, hogy haraggal, gyűlölettel nem megy előre a világ, és azt, ahogyan ezt saját viselkedésében is érvényesítette, amikor indulatok nélkül beszélt gyerekkoráról és - érintettsége ellenére - a holokausztról és a munkaszolgálatról is.

Gáspár Sarolta - aki 45 éve ismerte - volt tanítványként, későbbi munkatársként és barátként idézte fel Ranschburg alakját. Például azt a történetet, amikor megkérdezte tőle, milyen jelzőt szeretne magára, és Ranschburg gondolkodás nélkül azt felelte: segítőkész.

Kornis Mihály méltatása szerint Ranschburg Jenő egy egész, békés Magyarországnak volt a barátja. Televíziós szerepléseiről, megjelenéséről szólva így fogalmazott: "a lelkünk mélyén elrejtve nyugtalankodó gyerekhez szólt", és mint mondta, "mindannyian tudtuk, hogy itt a Mikulás... egy okos és melegszívű felnőtt, aki velünk van". Az író felidézte: rajta keresztül tanulta meg, hogy a főúri nemesség és a részvét nem két dolog, hanem összetartozik. "Megkért, hogy ezt a verset mondjam el, ha egyszer beszélni fogok a temetésén" - idézte fel Kornis, aki Heltai Jenő Március című versével zárta búcsúztató szavait.

Ranschburg Jenő fő kutatási területe a fejlődéslélektan, a szocializáció, a klinikai gyermeklélektan, a fejlődési pszichopatológia volt. A tudományos ismeretterjesztést mindig szívügyének tekintette, a családi és iskolai gyereknevelés témakörében számos cikket, könyvet jelentetett meg, és emellett szerte az országban tartott előadásokat, vezetett tanfolyamokat a pedagógusok számára.

A pszichológus évtizedekig a Magyar Televízió Családi kör című műsorában volt kommentátor, amikor sokat tett azért, hogy az itt-ott még meglehetősen merev magyar nevelési rendszer a hideg és szigorú szabályoktól elforduljon a meleg és engedékenyebb szabályozás felé - emlékeztetett pályatársa, Vekerdy Tamás pszichológus, aki nagyon fontosnak nevezte azt is, hogy "példamutató őszinteséggel vállalta mindig saját magát, saját életútját, saját családját".