Bohócoknak tartja a gyöngyöspatai járőröket Járóka Lívia

Járóka Lívia néppárti (Fidesz) európai parlamenti (EP) képviselő Brüsszelben
Vágólapra másolva!
Már volt kormányzati egyeztetés a Gyönygyöspatán a Jobbikhoz kötődő polgárörök jelenléte miatt kialakult helyzetről - mondta az [origo]-nak Járóka Lívia, az Európai Parlament egyetlen roma származású képviselője, aki szerint nem szabad megengedni, hogy "bohócszervezetek" vegyék át a rendőrség feladatát.
Vágólapra másolva!

"Nagyon fontos hogy semmifajta bohócszervezetek ne vegyék át a magyar rendőrség feladatát" - mondta az [origo]-nak a Gyöngyöspatán kialakult helyzetről Járóka Lívia, a Fidesz európai parlamenti képviselője, az európai romastratégiáról szóló jelentés szerzője. Az EP egyetlen roma származású képviselője szerint ehhez az is szükséges, hogy a magyar rendőrség megvédje azokat, akiknek erre szükségük van.

A Heves megyei falu az után került az érdeklődés középpontjába, hogy a Jobbikhoz és a betiltott Magyar Gárdához több szálon kötődő Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület több tucatnyi tagja március 1-jén járőrözni kezdett a településen. Ezt azzal indokolták, hogy szerintük a helyi cigányok rettegésben tartják a lakosságot. A romák szerint viszont a polgárőrök és más, a faluban megjelent személyek félemlítik meg őket (legutóbbi, szerdán készült riportunkat itt olvashatja).

Járóka egyike volt azoknak, akitől a gyöngyöspatai romák levélben kértek segítséget (rajta kívül címzett volt Orbán Viktor miniszterelnök, Pintér Sándor belügyminiszter és Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár is). Járóka az [origo]-nak azt mondta: először a sajtóból értesült a levélről, de aztán megtalálták azt a levélszemét mappában, így eljutott hozzá a helyiek kérése, és "már kormányzati szinten is volt erről egyeztetés". Szerettük volna megkérdezni a képviselőt az egyeztetés részleteiről, de sűrű programja miatt erre pénteken már nem volt lehetőség.

Bár Kontrát Károly államtitkár szerdán a parlamentben azt mondta: a rendőrség kellő létszámmal van jelen a településen, az [origo] tapasztalatai szerint egyelőre nem látszik jele annak, hogy a rendőrség rendezni tudná a konfliktust. Járóka kérdésünkre azt mondta: nagyon reméli, hogy a rendőrség gyorsan véget tud vetni a kialakult helyzetnek. "Ennek semmi létjogosultsága nincsen ma Magyarországon. Ezt azonnal be kell fejezni!" - mondta az EP-képviselő.

Járóka szerint csak "nagyon jó gazdaságpolitikával" lehet elvenni az élét a hasonló konfliktusoknak. "A magyar kormány húzza végig a 27 tagállamon az európai romastratégiát, amit megírtam és a múlt héten elfogadtattam" - mondta a képviselő, aki szerint azonnal meg kell kezdeni a gazdasági megújító programokat és ehhez lehívni az uniós támogatásokat. Járóka tapasztalatai szerint azokon a szegénytelepeken, amelyeket fel kívánnak számolni, csak 30 százalék a roma származású.