Kormányzati hallgatás mellett mélyül a gyöngyöspatai konfliktus

Gyöngyöspata, lakossági fórum, közösségi ház, szebb jövőt polgárőrség,cigány, roma, jobbik
Vágólapra másolva!
Korábban ugyan a kormány határozott fellépést ígért a Magyar Gárdához hasonló szervezetek tevékenysége ellen, a Heves megyei Gyöngyöspatán állandósulni látszik az egyik ilyen kötődésű polgárőr szervezet jelenléte. A településen pattanásig feszültté vált a helyzet a járőrözőkben bízó helyiek és a megfélemlítésről beszélő romák között, és egyelőre nem látszik jele annak, hogy a rendőrség gyorsan rendezni tudná a konfliktust.
Vágólapra másolva!

"Kontrát Károly belügyi államtitkár ma a parlamentben úgy reagált Vona Gábor Gyöngyöspatáról szóló felszólalására, hogy nem érti a problémát, és milyen sok rendőr van itt" - jelentette ki Mirkóczki Ádám jobbikos országgyűlési képviselő szerda délután a gyöngyöspatai falugyűlésen, gúnyos nevetést kiváltva a körülbelül 350 fős közönség számos tagjából. "Korábban hol voltak?" - kiabálták be többen is a nézőtérről.

A stílusában a szocializmust idéző kultúrház teljesen megtelt, a falugyűlésen kiderült, hogy távoznak a településről a járőrözésükkel országos figyelmet kiváltó Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai. Ez azonban nem jelent lényeges változást, a szervezet elnöke, László Attila ugyanis egyúttal bejelentette azt is, hogy harminc fővel megalakult az egyesület helyi szervezete, akik egy rövid kiképzés után munkába is állnak.

Gyöngyöspata az után került az érdeklődés középpontjába, hogy a Jobbikhoz és a betiltott Magyar Gárdához több szálon kötődő Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület több tucatnyi tagja március 1-jén járőrözni kezdett a településen. Ezt azzal indokolták, hogy szerintük a helyi cigányok rettegésben tartják a lakosságot, rendszeresek a lopások és a támadások, az idősek már az otthonukban is félnek. Demonstrációt tartott a településen Vona Gábor Jobbik-elnök is, miközben a helyi romák azt állították, hogy megfélemlítik őket. Az egyre feszültebbé váló helyzetről szóló riportunk itt található.

A szerdai, közel négyórásra nyúlt gyűlésen nem volt kérdés, hogy a település lakosságának több mint tíz százalékát kitevő egybegyűltek örülnek a polgárőrök jelenlétének. Hatalmas tapssal jutalmazták a polgárőrök és a Jobbikhoz köthető egyéb szervezetek képviselőinek és a Jobbik helyi elnökének felszólalásait. A főleg idősekből álló nézősereg kifejezetten figyelmesen hallgatta az elmúlt két hét eseményeiről és a folytatásról szóló beszédeket, az ülést vezető polgármester és az LMP egyik korábbi képviselőjelöltjének hozzászólásait viszont gúnyolódások, bekiabálások kísérték.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Fotó: Hajdú D. András [origo]

A terem teljesen megtelt. További képekért kattintson a galériára!

Az [origo] által megkérdezett helyiek közül többen is azt mondták, nem szeretnék, ha a polgárőrök távoznának. A településen ugyan jelentősen megnőtt a rendőrök száma a helyiek szerint, de ez szerintük csak a polgárőrök miatt van, és attól tartanak, hogy hamarosan csökkenni fog a létszámuk. Több megkérdezett azt állította, hogy a rendőrök csak felületesen járőröznek, általában ki sem szállnak a kocsijukból. Szintén problémaként említették meg sokan, hogy a rendőröknek szerintük nincs kellő szankcionálási lehetőségük, emiatt durvult el ennyire a helyzet Gyöngyöspatán.

Pintér talán ősszel nyilatkozik

A feszültség egyre nőtt az utóbbi hetekben, és a polgárőrök mellett egy magát Betyárseregnek nevező szervezet tagjai is megjelentek a település főként cigányok által lakott részén. A szerdai falugyűlésen pedig terepszínű egyenruhába öltözött férfiak érkeztek, akik magukat egy Véderő nevű szervezet tagjainak nevezték. A kormány részéről ugyanakkor ezt a jelenséget egyelőre nem kísérte semmilyen megnyilvánulás, pedig korábban Orbán Viktor miniszterelnök és Pintér Sándor belügyminiszter is többször azt mondta, hogy a félkatonai szervezeteket nem fogja eltűrni. Orbán 2010 júniusában azt mondta, hogy a biztonság garantálását semmilyen félkatonai vagy félrendőri szervezet nem vállalhatja át az állami rendvédelmi szervektől, Pintér pedig 2010 júliusában a törvényi jogosítvány nélkül a rend visszaállítását célul kitűző félkatonai szervezeteket a közhatalom elleni támadásnak nevezte.

Az [origo] megkereste a Belügyminisztériumot (BM), amelynek sajtóosztályán azt közölték, hogy Pintér csak egy interjú keretei között szólalna meg az ügyben, erre viszont legközelebb nyár végén vagy ősz elején lenne lehetőség, mert sokat dolgozik. Újabb kérdésekre azt reagálták, hogy a gyöngyöspatai helyzettel az ORFK foglalkozik.

Az ORFK-nál azt mondták, az üggyel a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság foglalkozik. A hevesi rendőrség szóvivője, Soltész Bálint az [origo]-nak azt mondta, hogy a rendőrség péntektől szerda reggelig fokozottan ellenőrizte a gyöngyösi kapitányság illetékességi területét, ahova Gyöngyöspata is tartozik. Ezt az intézkedést szerda délelőtt feloldották, de délben ismét hatályba lépett. Soltész szerint az egy héttel ezelőtti helyzethez képest a Gyöngyöspatán állomásozó rendőrök létszáma - amelyet pontosan nem árult el - számottevően nem nőt, de péntek óta jelen vannak a Készenléti Rendőrség munkatársai is.

Rend két hét alatt

Egy névtelenségét kérő gyöngyöspatai politikus szerint a Készenléti Rendőrség megjelenése annak eredménye, hogy a falu cigány vezetői nyílt levelet írtak Orbán Viktornak, Pintér Sándornak, Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárnak és Járóka Lívia EP-képviselőnek. A forrás szerint ennek a hatására érkezett a településre Balog kabinetfőnöke, Izsák Rita, aki a forrás szerint "ígéretet tett, hogy pesti rendőröket hív". A Balog államtitkárságát is magában foglaló Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) egyik névtelenségét kérő tisztviselője az [origo]-nak azt mondta, hogy Izsák látogatásának eredménye volt, hogy a társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárság felvette a kapcsolatot a BM-mel, és közölték, hogy több rendőrre van szükség Gyöngyöspatán. A BM sajtóosztályán az [origo]-nak azt mondták, ilyenről nem hallottak. Az [origo] szeretett volna kérdéseket feltenni Balognak is a gyöngyöspatai helyzetről, de munkatársa azt közölte, a gyöngyöspatai események kezelése a BM-hez tartozik.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Fotó: Hajdú D. András [origo]

Több képért kattintson a fotóra!

A kormány tehát hivatalosan nem nyilatkozik az ügyben, egy névtelenséget kérő, vezető beosztású kormányzati tisztviselő ugyanakkor az [origo]-nak azt mondta, szerinte nem is volt indokolt, hogy a kormány külön foglalkozzon a Gyöngyöspatán történtekkel. A gyöngyöspatai helyzettel a parlament rendvédelmi bizottsága sem foglalkozik a bizottság fideszes elnöke, Kocsis Máté szerint. A névtelenséget kérő tisztviselő szerint a rendőrség megtette a szükséges lépéseket, és szerinte a jelenlegi helyzetet főként a politikai hisztériakeltés váltotta ki, a rendőrség azonban ennek elmúltával is helyszínen fog maradni. A forrás szerint a kormány a jövőben sem fogja eltűrni a félkatonai szervezeteket, hozzátette azonban, hogy a Gyöngyöspatán járőröző polgárőrség jogi státusa azonban más, mint a feloszlatott Magyar Gárdáé. A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület több szálon kötődik a gárdához és a Jobbikhoz is, erről részletek ebben a cikkben.

A falugyűlésen tapasztaltak alapján a gyöngyöspataiak nem a rendőrségtől és a központi kormányzástól várják sorsuk jobbra fordulását. Az [origo] által megkérdezett helyiek azt állították, hogy semmit nem éreztek abból, amikor Pintér Sándor kinevezése előtt azt mondta, két héten belül érezhetően javulni fog a közbiztonság az ország egyes részein. Szerintük érdemi javulás a polgárőrség itt tartózkodása óta érezhető. Nem véletlen, hogy az egyik legnagyobb tapsot a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület elnöke, László Attila kapta, amikor azt mondta, amiatt jöttek, hogy megmutassák, két hét alatt is rendet lehet tenni, és szerinte ez sikerült is nekik.

(A cikk elkészítésében közreműködött Szabó András.)