Vállalkozóktól kért kenőpénzeket a felsőzsolcai jegyző és aljegyző

Vágólapra másolva!
Kenőpénz elfogadásával gyanúsítják a felsőzsolcai jegyzőt és aljegyzőt, akiknek előzetes letartóztatását szerdán rendelte el a bíróság. A tisztviselők akár tizenöt év börtönbüntetést is kaphatnak.
Vágólapra másolva!

Másfél millió forint kenőpénz megfizetéséhez kötötte egy helyi vállalkozó telephelyének végleges működési engedélyét a felsőzsolcai jegyző és helyettese, de ugyanennek a vállalkozónak 700 ezer forintot kellett fizetnie azért is, hogy a telephelyén engedély nélkül felhúzott épületet ne kelljen lebontania - mondta a nyomozás állásáról az RTL híradójának Martossy György, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség szóvivője.

A szóvivő tájékoztatása szerint az árvízi védekezéssel összefüggésben is felmerült vesztegetés gyanúja. Az árvíz utáni rágcsálóirtással megbízott vállalkozónak az önkormányzat hat és félmillió forintot fizetett, ebből az ügyészség szerint a vállalkozónak 600 ezer forintot át kellett utalnia a két hivatalnoknak. A gyanú szerint pénzt kértek egy autókereskedőtől is, akinek autónként 1300 forintot kellett fizetnie a gyorsabb ügyintézésért.

A két hivatalnokot hétfőn vették őrizetbe, a bíróság pedig szerdán el is rendelte harminc napra előzetes letartóztatásukat. Az RTL Híradó úgy tudja, a feljelentést az érintett vállalkozók tették a nyomozó ügyészségen, őket azonban a jogszabályok szerint nem fogják felelősségre vonni.

Ha a vesztegetés bebizonyosodik, a két hivatalnok öttől tizenöt évig tartó börtönbüntetést kaphat.