LMP-s képviselők mentek ellenőrizni a gyöngyöspatai rendet

Vágólapra másolva!
Civilekből szerveződött társaság indult el kedden este Gyöngyöspatára, mert úgy hallották, hogy éjszaka gárdisták érkeznek, akik ostorral és baltával fogják fenyegetni a helyi cigányokat - értesült az [origo]. A településen tartózkodott két LMP-s képviselő is, hogy tájékozódjanak a helyzetről. Arról számoltak be, hogy vannak egyenruhások, de a rendőrök biztosítják a nyugalmat kedd-szerda éjjel.
Vágólapra másolva!

Az [origo] információi szerint egy civilekből álló társaság ment Gyöngyöspatára, mert úgy tudták, hogy éjszaka gárdisták érkeztek a faluba. A Heves megyei településre ment a társasággal két LMP-s képviselő, Szabó Tímea és Scheiring Gábor is - mondta az [origo]-nak Kende Judit, a társaság egyik tagja.

Szabó Tímea, az LMP parlamenti képviselője az [origo]-nak azt nyilatkozta a helyszínről, hogy vannak "egyenruha-félékbe" öltözött férfiak Gyöngyöspatán, ugyanakkor a rendőrség erős jelenléttel biztosítja a rendet. A képviselőnő elmondása szerint azért mentek a településre, hogy ellenőrizzék, hogy a rendőrség "mennyire ura a helyzetnek". Péntek este összetűzés nem volt, ugyanakkor a helyi roma vezetők azt mondták a politikusoknak, hogy "folyamatosan félelemben tartják őket" - mondta Szabó Tímea.

A spontán szerveződött társaság azért indult el Gyöngyöspatára, mert helyi cigány fiataloktól úgy értesültek, hogy az éjszaka szélsőjobboldaliak érkeznek a faluba, akik várhatóan ostorral és baltával fogják fenyegetni a helyi cigánytelep lakosait. Kende Judit azt mondta, azért mennek, mert bíznak abban, hogy ha ők hívják ki a rendőrséget, akkor a járőrök be is mennek a telepre, ugyanis a romák bejelentéseire nem szoktak kimenni.

A rendőrség - korábbi közlése szerint - szerda reggelig fokozott ellenőrzést végez Gyöngyöspatán, ahol március 1-je óta feszült a helyzet, ugyanis a Mátra lábánál fekvő, 2800 fős település cigányok által lakott részén megjelent a Jobbikhoz és a betiltott Magyar Gárdához több szálon kötődő Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület. Gyöngyöspatán, a március 15-ei ünnepségek alatt előállítottak négy férfit, akik nem voltak hajlandóak megmutatni az igazolványaikat a rendőröknek. Később azonban elengedték őket, mert a gyöngyösi rendőrségen igazolták magukat.

Az [origo]-nak a gyöngyöspatai helyzetről szóló helyszíni riportját és az ügy hátterét itt olvashatja.