Kődobáló polgárőröktől félnek a gyöngyöspatai romák

Vágólapra másolva!
Újra növekszik a feszültség Gyöngyöspatán, a romák tartanak a még mindig a településen tartózkoodó Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjaitól, akik szerintük szombat este egy szóváltás kővel bedobták az egyik család ablakát. A rendőrség nem indított eljárást, az egyik roma vezető szerint a helyi járőrök elfogultak.
Vágólapra másolva!

Farkas János, a Roma Polgárjogi Mozgalom országos alelnöke egy szombati incidens után azt szeretné, ha Gyöngyöspatán ezentúl a Budapesti Rendőr-főkapitányság intézkedne, mert a Heves megyei rendőröket elfogultnak tartja. A gyöngyöspatai romák azt mondják, egyikük házának ablakát kővel dobták be a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai, a polgárőrök szerint viszont csak szóváltás történt. Az intézkedő rendőrök azt állapították meg, hogy nem történt bűncselekmény, ezért az ügyben eljárás sem indult.

A gyöngyöspatai cigányok szerint szombat este a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai folyamatosan provokálták őket és egy családi ház ablakát is betörték kővel - mondta Farkas. A cigányok és velük együtt a roma vezető is azt állítja, hogy a követ mint bizonyítékot, a kiérkező gyöngyösi rendőrök magukkal vitték. A gyöngyöspatai romák Farkas szerint "nagyon félnek, mert jelenleg is ötven-hatvan polgárőr tartózkodik a településen. Az úgynevezett Kecskekő-hegyoldalon gyülekeznek, ahol gyakorlatokat tartanak."

A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület a szombati esetről közölte, hogy nem volt kődobálás, és nem az egyesület tagjai, hanem a romák provokálták a településen tartózkodó Esze Tamást, a Véderő nevű szervezet egyik vezetőjét és barátait, akik a helyi szőlőhegyen takarítottak. Az egyesület közleménye szerint este a szállásuk felé tartottak, amikor a cigányok köpködve, trágár szavakkal illették, fenyegették őket.

A Heves Megyei Rendőr- főkapitányság sajtóügyeletese, Fodorné Parrák Nóra azt közölte, hogy Gyöngyöspata Kecskekő nevű részén, ahol "egy 15-20 fős baráti társaság és a helyi lakosok között hangos szóváltás volt", a gyöngyösi rendőrök intézkedtek, de nem állapítottak meg szabálysértést vagy bűncselekményt, így az ügyben eljárás sem indult.

A félkatonai szervezetek ügye az után került az érdeklődés középpontjába, hogy a Jobbikhoz és a betiltott Magyar Gárdához több szálon kötődő Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület több tucat tagja március 1-jétől járőrözni kezdett a Heves megyei Gyöngyöspatán, arra hivatkozva, hogy szerintük a helyi cigányok rettegésben tartják a lakosságot. Gyöngyöspatán, majd a Borsod megyei Hejőszalontán is megjelent a Jobbik, amelynek politikusai cigánybűnözésről beszéltek, illetve tehetetlenséggel, a közbiztonság garantálásának elmulasztásával vádolták a kormányt. A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai egy hete Hajdúhadházon is járőröznek, mert szerintük ott is javítani kell a közbiztonságon. A városban vasárnap délután a jobbik is tüntetést tart ugyanebből a célból, felszólal Vona Gábor pártelnök is. (A tüntetésről bővebben itt, a hajdúhadházi helyzetről pedig itt olvashat.)