Századvég: A Szent Korona és Széchenyi a két legmagyarabb szimbólum

Vágólapra másolva!
A Századvég felmérése szerint a Szent Korona a legerősebb tárgyi szimbólum a magyarok számára, míg a magyarságot leginkább Széchenyi István jeleníti meg hazánk állampolgárainak szemében.
Vágólapra másolva!

A magyarok számára a Szent Korona a legerősebb tárgyi szimbólum, amely az országot jelképezi - közölte a Századvég legújabb kutatására alapozva hétfőn. A kutatás szerint a Magyarországot megjelenítő ismert személyiségek listájának élén Széchenyi István áll.

A Századvég március végén készült, ezerfős országos adatfelvételének tanúsága szerint a megkérdezettek közel 55 százaléka a Szent Koronát adta meg válaszul arra a kérdésre, hogy "Az ön számára melyik az a tárgy, építmény, amely a legerősebben szimbolizálja Magyarországot?". A második helyre a nemzeti lobogó (17,2 százalék), a harmadikra pedig a magyar címer (8,3 százalék) került.

A Századvég szerint a magukat baloldalinak vallók körében a korona csak 37 százalékot kap, ennek ellenére így is a legnépszerűbb szimbólum. A lobogó ebben a körben 27,2 százalékon áll. A centrumszavazók és a magukat jobboldaliként azonosítók körében azonban már vitathatatlan a Szent Korona elsőbbsége (53,6 és 61,9 százalék).

A Magyarországot megjelenítő ismert személyiségek listáján az első helyen Széchenyi István áll (29%), második Kossuth Lajos (17%), őt követi Petőfi Sándor (13%). Szerepel még a listán Mátyás király (8%), Orbán Viktor (6%) és Kádár János is (4%). Orbán Viktor az egyetlen kortárs politikai személyiség, aki megjelent a nyitott kérdésre adott spontán válaszokban.