A gyöngyöspataiak utaztatását is vizsgálná a parlamenti bizottság

Gyöngyöspata, romák, cigányok, Véderő, romák elhagyják a települést
Vágólapra másolva!
A parlament előtt van a gyöngyöspatai eseményeket vizsgáló bizottság felállításáról szóló fideszes javaslat, mely mások mellett az "egyenruhás bűnözés" folyamatát és a gyöngyöspatai romák húsvéti utaztatását vizsgálná.
Vágólapra másolva!

Beterjesztette a gyöngyöspatai eseményeket feltáró, valamint a kormány által "egyenruhás bűnözésnek" nevezett jelenség hátterét vizsgáló eseti bizottság felállítására vonatkozó, önálló képviselői indítványát a fideszes Kocsis Máté és Németh Szilárd csütörtökön a parlamentnek. Az Országgyűlés jövő heti ülésén tárgyal a bizottság felállításáról.

A parlament rendészeti bizottságának fideszes elnöke egy hete jelentette be, hogy tényfeltáró bizottság létrehozását kezdeményezik a Gyöngyöspatán történtek miatt. A Jobbik és az LMP akkor jelezte, részt vesz a munkában, az MSZP pedig azt mondta, hogy egy paritásos bizottság felállítását támogatná.

A határozati javaslat értelmében viszont a testület 12 tagból állna, a bizottságba öt tagot a Fidesz, kettőt-kettőt a KDNP, az MSZP és a Jobbik, egyet az LMP delegálhatna. Az eseti bizottság tagjának csak az lenne megválasztható, aki érvényes C típusú nemzetbiztonsági ellenőrzéssel rendelkezik, valamint titoktartási nyilatkozatot tett.

Az előterjesztés a bizottság feladatául szabja a gyöngyöspatai romák "húsvéti utaztatása" körülményeinek és szervezésének feltárását, továbbá annak megállapítását, hogy kik szervezik és támogatják anyagilag a Gyöngyöspatán, valamint Magyarország más pontjain "egyenruhában tartózkodó, magukat valótlanul és jogellenesen rendfenntartóknak beállító csoportokat". A testület azt is vizsgálná, hogy ki és miért állította azt a Vöröskereszt által régóta szervezett akcióról, hogy a gyöngyöspatai romák helyszínről történő evakuálása zajlik.

A felsorolás szerint az eseti bizottságnak foglalkoznia kell azzal is, hogy milyen szerepet játszott a Gyöngyöspatán lezajlott eseményekben Richard Field, valamint miért állította, hogy evakuálni kell a helyi lakosságot. A javaslat a bizottság feladaátul szabná annak megvizsgálását is, hogy "ellenzéki pártok részt vettek-e az ország közrendjének, közbiztonságának és köznyugalmának megzavarásában, és ha igen, azt milyen szándékkal és céllal tették".

A testület feladata lenne továbbá, hogy javaslatot tegyen a működő jogellenes csoportok törvényes felszámolásának elősegítésére. A bizottság munkájáról jelentést készít, amelyet a megbízatásának kezdetétől számított 150 napon belül benyújt az Országgyűlésnek - javasolja Kocsis Máté és Németh Szilárd képviselői önálló indítványa.

A Jobbik feljelentést tett rémhírterjesztés és közveszéllyel fenyegetés miatt

A Jobbik feljelentést tett Richard Field amerikai üzletember és Gyurcsány Ferenc volt kormányfő gyöngyöspatai romákra vonatkozó kijelentései miatt a Legfőbb Ügyészségen csütörtökön. Volner János, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese szerint Richard Field úgy fogalmazott és olyan látszatot keltett, hogy Magyarországon életveszélyben vannak a cigányok, 276 embert, a saját megfogalmazása szerint evakuálni kellett. A politikus szerint Gyurcsány Ferenc pedig "igyekezett a magyar kormány ellen nemzetközi színtéren hisztériát kelteni".