Saját hatalmát szilárdítaná az új alkotmánnyal a Fidesz a VB szerint

Vágólapra másolva!
A túl sok sarkalatos törvény, valamint az Alkotmánybíróság kompetenciáinak korlátozása miatt is bírálja a Velencei Bizottság az új magyar alkotmányt a Hvg.hu birtokába jutott jelentéstervezet szerint. A tervezet konklúziója szerint az új alkotmány a hatalmon lévők pozíciójának bebetonozását segíti - írja a honlap.
Vágólapra másolva!

A Velencei Bizottság kiszivárgott jelentéstervezete több ponton elmarasztalja az új magyar alkotmányt - írja a Hvg.hu. Az új alkotmány a tekintélyes jogászokból álló nemzetközi tanácsadó testület szerint a jelenlegi kormánykoalíció hatalmi pozíciónak bebetonozását segíti - írja a honlap.

A Hvg.hu birtokába jutott jelentéstervezet szerint a Velencei Bizottság elsősorban a sarkalatos törvények túlzottan széles körű alkalmazása miatt emelhet majd szót, a bizottság június18-19-én szavaz még arról, hogy pontosan mi kerüljön a jelentésbe. A jelen tervezet szerint a Velencei Bizottság a Költségvetési Tanácsra vonatkozó szabályok, a szabályozó testületek függetlensége, az Alkotmánybíróságra vonatkozó szabályok, valamint az Ab elnökének kiválasztása, illetve kompetenciáinak korlátozása miatt ronthatja le még a magyar alkotmány megítélését.

A Hvg.hu információi szerint az Európai Parlament csak júliusi ülésén tűzi majd napirendre a magyar alkotmányról szóló vitát, éppen azért, hogy megvárja a Velencei Bizottság alkotmányról szóló jelentését.

A Velencei Bizottság már tavasszal is bírálta a kormánypártok alkotmányozási gyakorlatát, de az alaptörvény egyes elemeit is. A testülethez akkor a magyar kormány fordult, az [origo] információi szerint épp azért, hogy elkerüljék a médiatörvényhez hasonló nemzetközi kritikai össztűz kialakulását. Az Alkotmánybíróság jogkörének megnyirbálása miatt már akkor is kritikákat fogalmazott meg a bizottság.

A Velencei Bizottság (hivatalos nevén Jog a Demokráciáért Európai Bizottság) a strasbourgi központú Európa Tanács alkotmányozási kérdésekben tevékenykedő tanácsadó szervezete. 1990-ben hozták létre, jelenleg 57 tagállam és hét megfigyelő ország vesz részt a munkájában. A bizottság magyar tagja Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke, illetve Trócsányi László korábbi alkotmánybíró, jelenlegi párizsi nagykövet.