Parlamenti bizottság vizsgálhatja a gyöngyöspatai események hátterét

Vágólapra másolva!
Az ellenzéki pártok gyöngyöspatán játszott szerepét is vizsgálhatja az az új eseti bizottság, amelynek felállításáról hétfőn döntött a parlament. A fideszes javaslatra létrehozott testület az "egyenruhás bűnözés" felszámolását segítené, de ellenzéki képviselők között is kereshet majd felelősöket.
Vágólapra másolva!

Eseti bizottságot állított fel az országgyűlés a gyöngyöspatai események feltárására hétfőn. A bizottság feladata lesz az úgynevezett egyenruhás bűnözés felszámolásának elősegítése is, a testület megalakítását a parlament 253 igen szavazattal, 96 nem ellenében támogatta.

Az országgyűlés döntése alapján az eseti bizottság egyebek mellett vizsgálhatja, hogy az ellenzéki pártok "részt vettek-e az ország közrendjének, köznyugalmának megzavarásában", illetve hogy a parlamenti képviselőket milyen felelősség terheli a Heves megyei településen történtekért.

A fideszes javaslatra létrehozott bizottság feltárná például, hogy kik és milyen támogatással állították be magukat valótlanul és jogellenesen rendfenntartónak, de megvizsgálnák a gyöngyöspatai romák "húsvéti utaztatásának" körülményeit is, illetve azt, hogy kinek az érdekében állhatott a "nem létező polgárháborús helyzetről" tájékoztatni a nemzetközi sajtót.

Gyöngyöspatán tavasszal az után alakult ki komoly feszültség, hogy különböző félkatonai szervezetek kezdtek járőrözni a településen, majd a Véderő nevű egyenruhás, félkatonai szervezet kiképzőtábort szervezett oda. A helyi romák ezt megfélemlítésként értékelték, majd a Vöröskereszt szervezésében a romák egy részét pár napra elutaztatták Gyöngyöspatáról. Az utaztatás egyik ötletgazdája egy amerikai üzletember volt, aki korábban az LMP választási kampányát milliókkal támogatta. (A Gyöngyöspatáról szóló cikkeinket itt találja.)