Harminc nap alatt kell visszafizetniük ösztöndíjukat a hálapénzt elfogadó rezidenseknek

Vágólapra másolva!
Augusztus közepéig jelentkezhetnek a kormány havi százezer forinttal járó ösztöndíjpályázatára azok a szakorvosok és szakgyógyszerészek, akik a juttatás fejében vállalják, hogy tíz évig nem hagyják el Magyarországot és nem fogadnak el hálapénzt. A szerződésszegőknek az addig felvett összeget és a kamatait harminc napon belül vissza kell fizetniük.
Vágólapra másolva!

Meghirdette az egészségügyi államtitkárság szerdán azt a szakorvos- és szakgyógyszerészjelölteknek kiírt ösztöndíjpályázatot, ami alapján öt évig havi nettó százezer forintos támogatást kaphatnak azok a képzésüket kezdő fiatalok, akik vállalják, hogy tíz évig az állami egészségügyben fognak dolgozni, és nem fogadnak el hálapénzt. Hatszáz szakorvos és húsz szakgyógyszerész pályázhat augusztus közepéig a fizetésén felüli támogatásra.

Ha az ösztöndíjas nem tesz eleget a szerződésben vállalt kötelezettségeinek - azaz tíz éven belül külföldre megy dolgozni, illetve hálapénzt fogad el -, az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH) felszólításától számított harminc napon belül az ösztöndíj teljes, jegybanki alapkamattal terhelt összegét köteles egyben visszafizetni.

A minisztérium a múlt héten jelentette be, hogy havi százezer forintos ösztöndíjat kaphatnak novembertől azok a rezidensek, akik az idén jelentkeznek a szakorvosképzésre, vállalják, hogy ettől kezdve tíz évig Magyarországon dolgoznak, illetve nem fogadnak el hálapénzt. A bejelentés után a Magyar Rezidens Szövetség elnöke, Papp Magor azt mondta: ez nem oldja meg a problémát, ezért a szövetség továbbra is kitart felmondóleveles akciója mellett.

Éger István, a MOK elnöke keddi budapesti sajtótájékoztatóján átgondolatlannak nevezte a koncepciót, és azt mondta: minden eddiginél nagyobb bérfeszültséget generál az, ha megvalósul a szakorvosjelölteknek szánt ösztöndíjprogram.