Tízmilliós bírsággal büntethető januártól a személyes adatokkal való visszaélés

Vágólapra másolva!
Elfogadta a parlament az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvényt, amely szerint 2012-től tízmillió forintig terjedő bírsággal is sújtható a a személyes adatokkal történő visszaélés. A bírságot az adatvédelmi ombudsman helyébe lépő Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság szabhatja majd ki.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés hétfőn döntött az adatvédelmi ombudsman helyébe lépő Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság felállításáról, amely a jövő évtől akár tízmillió forintig terjedő bírsággal is sújthatja a személyes adatokkal történő visszaélést.

A képviselők 257 igen szavazattal, 66 nem ellenében fogadták el az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló, az ombudsmani rendszer egységesítésével összefüggő kormányzati törvényjavaslat minősített többséget igénylő részeit, míg a további rendelkezések 256 igen és ugyancsak 66 nem szavazat után léphetnek életbe.

A jövő évtől életbe lépő változtatások részeként a korábbi négy ombudsmant az alapvető jogok biztosa váltja, aki a hatóságok és a közszolgáltatást végző szervek mellett kivételesen cégeknél, bankoknál, vagy társadalmi szervezeteknél is folytathat eljárást. Az alapvető jogok biztosa az országgyűlési biztos, a kisebbségi biztos és a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának jogutódja lesz, munkáját pedig két helyettes segíti.

A biztosok személye nem változik, az adatvédelmi ombudsman intézménye azonban megszűnik, feladatait hatóság veszi át. Az ombudsman 2012-től az állampolgárok nagyobb csoportját érintő, súlyos alapjogsérelem esetén indíthat eljárást hatóságnak nem minősülő szervezeteknél, aminek során felvilágosítást, tájékoztatást kérhet.

Jóri András távozó adatvédelmi biztos az [origo]-nak adott korábbi interjújában azt mondta, hogy "szűk mozgásteret szabott a kormány a személyes adatainkat védő és a közérdekű adatok nyilvánosságát biztosító hivatalnak".

Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa súlyos visszalépésnek tartja az ombudsmani rendszer átalakítását, szerinte az sem kizárt, hogy gazdasági érdekek állnak a változtatások mögött. Fülöp az [origo]-nak adott interjújában arról is beszélt, hogy a pozíció kiüresítésével kényes ügyek vizsgálata halhat el a jövőben.

Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának azonban tetszik az ombudsmani rendszer átalakítása, szerinte az új felépítésű ombudsmani hivatal az Alkotmánybíróság "ügyfélszolgálati irodájává" is válik.