Kevesebb tanár és diák kezdi meg a szeptemberi tanévet

megszűnő egyházak iskoláinak jövője, egyházi iksola, iskolabezárás
Vágólapra másolva!
Közel 2200 pedagógussal és 24 ezer gyerekkel kevesebb kezdi meg a szeptemberi tanévet, mint a tavalyit. A hétfői Magyar Nemzet a Nemzeti Erőforrás Minisztérium statisztikai osztályának adataira hivatkozva azt írja, kétezerrel több gyerek lesz az óvodákban, mint egy éve.
Vágólapra másolva!

A tavalyinál közel 2220 pedagógussal és 24 ezer gyerekkel kevesebb kezdi meg az új tanévet szeptemberben a Nemzeti Erőforrás Minisztérium statisztikai osztályának adatai szerint - írja a hétfői Magyar Nemzet. A végleges adatokat október 15-éig kell közölniük az intézményeknek a hozzájuk járó gyerekek és az alkalmazott pedagógusok létszámáról, ám a minisztérium már elkészítette a következő tanévre vonatkozó létszámbecslést.

Arányaiban a gimnazisták és a szakközépiskolások száma csappan meg a legjelentősebben. Előbbiek közel 7000, utóbbiak több mint 7500 fővel lesznek kevesebben. A minisztériumban feldolgozott adatok alapján eddig mindössze egyetlen intézmény jogutód nélküli megszűnése biztos.

A lap ezzel összefüggésben emlékeztet arra, hogy egy törvénymódosítás megkönnyítette, hogy a súlyos pénzügyi nehézségekkel küzdő önkormányzatok úgy mentsék meg iskolájukat a csődtől, hogy egyházi fenntartásba adják át azokat. Hivatalosan eddig 23 közoktatási intézményről jelezték, hogy szeptembertől egyházi fenntartásúvá válik. A tavalyi adatokhoz képest idén több mint kétezerrel több gyerek lesz az óvodákban.

A tárca statisztikai osztályának becslése szerint a főállású pedagógusok száma a tavalyi majdnem 153 ezerről 150 700-ra csökken majd. A létszámcsökkenés általában nem elbocsátást jelent, hanem hogy a nyugdíjba menő pedagógusok álláshelyeit nem töltik fel - írja a Magyar Nemzet.