Torgyán szerint miniszterként is piacozott a traktorbalesetben meghalt kisgazda

Vágólapra másolva!
Miniszterként is árulta terményeit a piacon, és olyan hírneve volt, hogy befolyásos kínai vezetők is érdeklődtek utána - emlékezett vissza Torgyán József korábbi kisgazda vezető párttársáról, a szerdán elhunyt Gerbovits Jenőról. Az egykori kisgazda miniszter traktor balesetben halt meg.
Vágólapra másolva!

"Miniszterként is megtartotta a paraszti életformát, a hivatali Mercedesszel is kijárt a nagybani piacra, ahol a saját terményeit árulta" - mondta az [origo]-nak Torgyán József, a Független Kisgazdapárt (FKGP) korábbi elnöke Gerbovits Jenő egykori kisgazda politikusról. Gerbovits szerdán halt meg: saját telkén vezette traktorát, a jármű felborult, a 86 éves férfi a traktor alá szorult, és a helyszínen életét vesztette. Gerbovits az FKGP színeiben a kárpótlásért felelős tárca nélküli miniszter volt az Antall-kormányban 1990 májusa és 1991 januárja között.

Torgyán szerint többen is bírálták Gerbovits amiatt, hogy miniszterként is ragaszkodott a paraszti életformához. Az FKGP korábbi elnöke szerint Gerbovits ennek köszönhette, hogy jól szót tudott érteni a parasztsággal, az emberekkel. Torgyán azt mondta, hogy amikor az első Orbán-kormány idején agrárminiszterként Kínában járt, akkor volt olyan kínai vezető, aki Gerbovits felől érdeklődött nála.

Gerbovits 1990 májusa és 1994 májusa között volt parlamenti képviselő, egy éven keresztül az FKGP alelnöke volt, a pártból 1993-ban átlépett az Egyesült Kisgazdapártba. Torgyán arról nem akart beszélni, hogy Gerbovits később miért lépett ki az FKGP-ből. Erről mindössze annyit mondott: jóban maradtak, és nagybani piacon később is meglátogatta Gerbovitsot.

Turi-Kovács Béla, korábbi kisgazda politikus, aki jelenleg a Fidesz parlamenti képviselője az [origo]-nak azt mondta: Gerbovits úgy halt meg, hogy éppen a hivatását végezte. Szerinte nem sok korábbi miniszterről lehet elmondani, hogy olyan munka közben halt, amelynek az egész életét szentelte. Turi-Kovács hozzátette: Gerbovits ugyanazt a népi-nemzeti vonalat képviselte a kisgazdák között, amelyet a Fidesz kisgazda tagozata is képvisel, a kis- és középparasztság megerősítésén fáradozott.

A Zsigmond Király Főiskola honlapján fellelhető életrajz szerint Gerbovits 1989 és 1991 között a Magyar Parasztszövetség főtitkára, később pedig a szervezet társelnöke volt, majd 1996-tól különböző kisgazda szervezetek vezető tisztségviselőjeként dolgozott. 1989-ben kezdődött politika karrierje előtt gazdálkodóként, és főagronómusként is dolgozott, majd vezető pozíciókat töltött be a mezőgazdaságban.