Polt Péter legfőbb ügyészt kérdezi a végtörlesztésről az MSZP

Vágólapra másolva!
Írásbeli kérdést intézett Polt Péter legfőbb ügyészhez Molnár Csaba szocialista képviselő. Az ellenzéki politikus arra vár választ, kimerítheti-e a hűtlen kezelés tényállását az a törvényhozói vagy kormányzati magatartás, amely az európai uniós jog tudatos megsértésével azt okozza, hogy az államnak kártérítést kell fizetnie.
Vágólapra másolva!

Molnár Csaba, a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció Platform alelnöke vasárnapi sajtótájékoztatóján elmondta: sajtóhírek szerint a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium olyan szakvéleményt fogalmazott meg a devizahitelek rögzített árfolyamon történő egyösszegű előtörlesztését célzó kormánypárti javaslatról, amely megkérdőjelezi az indítvány alkotmányosságát, és úgy ítéli meg, hogy az európai uniós jogba ütközik.

"Úgy tűnik, hogy a kormány előre megfontolt szándékkal olyan törvényjavaslat elfogadtatására készül, amely akár százmilliárdos nagyságrendű kárt okozhat az államnak" az esetleges perek miatt - jelentette ki Molnár Csaba. Megjegyezte, hogy a büntető törvénykönyv szerint "akit idegen vagyon kezelésével bíztak meg, és ebből fakadó kötelezettségének megszegésével vagyoni hátrányt okoz, az elköveti a hűtlen kezelés bűncselekményét", annak minősített esetét pedig tíz évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni a Btk.

A szocialista politikus hangsúlyozta, nem állítanak semmit, csak kérdezik a legfőbb ügyészt, hogy a végtörlesztési javaslattal kapcsolatban megvalósulhatnak-e a hűtlen kezelés említett tényállási elemei.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője szerint Molnár Csaba megszólalása azt bizonyítja, hogy az MSZP továbbra is a bankok oldalán áll, mint ahogyan tette azt a Gyurcsány-korszakban, amikor a szocialista kormányok, ahelyett, hogy figyelmeztették volna őket, arra biztatták az embereket, hogy adósodjanak el devizában.

Szijjártó közleménye szerint az Otthonvédelmi akciótervvel a kormány lehetővé teszi az eladósodott családok számára, hogy egy összegben, rögzített árfolyamon végtörleszthessék adósságukat. A bankárkorszaknak véget kell vetni, még akkor is, ha ez az MSZP-nek egyáltalán nem tetszik - közölte a miniszterelnöki szóvivő vasárnap.

Orbán Viktor miniszterelnök kedden este a Hír Tv Rájátszás című műsorában azt mondta, hogy "a Fidesz és a KDNP javaslata nem ütközik a magyar jogba". A kormányfő hozzátette, hogy a jogszerűség kérdését a döntés előtt gondosan megvizsgálták. A miniszterelnök szavai szerint ugyanezek az elemzések azt is kimutatták, hogy a nemzetközi színtéren perekre lehet számítani, majd elismételte azt, amit hétfőn a parlamentben is mondott, hogy ezekre "megfelelő intézkedésekkel fognak reagálni".