Orbán Viktor: Megvédik a válság miatt legsérülékenyebb csoportokat

Vágólapra másolva!
Az államadósság csökkentésével és a gazdasági megújulás felgyorsításával válaszol a kormány a válság kihívására - mondta Orbán Viktor Schmitt Pál köztársasági elnökkel, reggeli megbeszélésük után közösen tartott sajtótájékoztatóján. A miniszterelnök kijelentette: a kormány 2012-ben véglegesíti az arányos adórendszert.
Vágólapra másolva!

A magyar kormánynak továbbra is az államadósság csökkentése elsődleges - mondta Orbán Viktor miniszterelnök közös sajtótájékoztatóján Schmitt Pál köztársasági elnökkel. A kormányfő elismerte, hogy a pénzügyi és gazdasági válságnak komoly veszélyei vannak Magyarországra, de hozzátette, hogy a kormány már megkezdte azt a gazdasági fordulatot, amely esélyt ad a válság legyőzésére.

Az európai gazdaság Orbán Viktor szerint azért van nehéz helyzetben, mert az európai államok továbbra is folyamatosan eladósodnak, Magyarország és Svédország kivételével mindegyik uniós tagállam növeli idén az államadósságát.

Orbán Viktor kijelentette: a kormány 2012-ben véglegesíti az arányos adórendszert. A miniszterelnök szerint a korábbi, többkulcsos adórendszer munkaellenes volt, tönkretette az országot, és döntő szerepe volt abban, hogy a magyar gazdaság csődközelbe sodródott, ezért - mondta - nem hajlandó visszalépni ennek az adórendszernek az irányába. A magyar vállalkozói világ egyelőre még nem viszonozta fegyelmezett adófizetéssel azt, hogy a kormány jelentősen csökkentette a vállalkozásokat terhelő adókat, és az adóhatóságnak az áfa-visszaélések terén jobb teljesítményt kell nyújtania - hangsúlyozta a miniszterelnök.

A devizahitelesekkel kapcsolatos kérdésre válaszul kifejtette: az árfolyamgátat fontos, de kétségtelenül átmeneti intézkedésnek tartja, amely nem oldja meg tartósan a devizahitelesek problémáit, arra ugyanis "semmi esély sincsen a következő 8-10 évben, hogy a svájci frank árfolyama visszamegy akár csak megközelítőleg arra szintre, ahol akkor volt, amikor a hiteleket fölvették, a helyzet legfeljebb romlani tud".

A miniszterelnök közölte, hogy a legsérülékenyebb társadalmi csoportokat - a szegényeket, a devizahiteleseket, a munkanélkülieket - érintő külön védelmi intézkedésekről a parlament nyitóülésén fognak várhatóan tárgyalni.

Schmitt Pál köztársasági elnök szerint a válságot felkészültebben kezelheti a kormány és a magyar gazdaság is, mint három évvel ezelőtt. Az államfő arra kérte a miniszterelnököt, hogy az alaptörvény jövő januári életbelépéséhez szükséges kétharmados törvények még az ősszel a parlament elé kerüljenek.