Megkezdte tagtoborzó országjárását Gyurcsány Ferenc

Vágólapra másolva!
Szomorú, ha egy országnak bóvli miniszterelnöke és kormánya van - mondta Gyurcsány Ferenc Jászberényben kedden, a december közepéig tartó tagtoborzó körútjának első állomásán. A Demokratikus Koalíció elnöke arra biztatta a kormányt, hogy kössön készenléti hitelszerződést az IMF-fel.
Vágólapra másolva!

El kell érni, hogy a kabinet belássa: a gazdasági háború, melyet ő maga indított, totális vereséggel fenyeget, melyet csak gyors kormányátalakítással és teljes gazdasági fordulattal lehet megelőzni - mondta a Demokratikus Koalíció elnöke kedden, a párt tagtoborzó kampányának első állomásán, Jászberényben.

Gyurcsány Ferenc az eseményt megelőző sajtótájékoztatón azt mondta: a kormány gazdaságpolitikája körül elfogyott a levegő. "Ma már nem az a kérdés, hogy merre tovább, hanem hogy miként történik meg a beismerés" - tette hozzá.

A volt miniszterelnök szerint Orbán Viktornak nem könnyű bevallani, hogy "amit másfél éve csinál, az zsákutca", és emlékeztetett: az elmúlt 2 hónapban a forint 20 százalékot veszített értékéből és hétfőn az a "csúfság" is megesett, hogy 6 hetes lejáratú állampapírokat nem tudott eladni az ország. "Szomorú, ha egy országnak bóvli miniszterelnöke és kormánya van. Ennél már csak az szomorúbb, ha maga az ország is bóvlivá válik" - vélekedett.

A pártelnök arra bíztatta a kormányt: nézzen szembe ezzel a helyzettel és józan politikával stabilizálja a magyar gazdaságot. A lengyel példához hasonlóan kössön készenléti hitelszerződést az IMF-fel, mely védőhálót jelentene. "Ez nem kerülne semmibe, legfeljebb Orbán Viktornak jelentene némi presztízsveszteséget" - állította a politikus.

Gyurcsány Ferenc beszélt arról is, hogy keddtől egészen december közeléig körútra indul. Hetente 3-4 városban tart toborzó rendezvényeket.Terveik szerint a Demokratikus Koalíció 2012 végére valamennyi választókerületben "politikai akcióra": együttműködésre és versenyre egyaránt képes szervezetekkel rendelkezik majd.

Egy, a Nézőpont Intézet által kedden nyilvánosságra hozott kutatás szerint a baloldali szavazók 59 százaléka arra készül, hogy a Demokratikus Koalícióra szavazzon - jelentette ki a pártelnök, aki úgy fogalmazott: nem fordultak szembe korábbi pártjukkal, hanem az MSZP egy "cserbenhagyott" irányzatát viszik tovább.