A köznevelési törvényjavaslat mellett áll a Fidesz-frakció Hoffmann Rózsa szerint

Vágólapra másolva!
Támogatni fogják a kormánypárti frakciók a köznevelési törvényjavaslatot Lázár János frakcióvezető szerint. Hoffmann Rózsa államtitkár a kérdésben tartott keddi tanácskozás után úgy értékelte, hogy a miniszterelnök kiállt a törvényjavaslat mellett. Az ehhez benyújtott módosító indítványokról jövő hétfőn tárgyal majd a frakciószövetség.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor miniszterelnök kiállt a köznevelési törvényjavaslat mellett - jelentette ki Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár a Fidesz-KDNP képviselőcsoportjának ülése után, ahol - Lázár János Fidesz-frakcióvezető szerint - a köznevelési törvényjavaslat elvi kérdéseiről tárgyaltak. Hoffmann Rózsa szerint az államtitkárság álláspontja van többségben a frakción belül. Az oktatási államtitkár azt mondta a tanácskozás után, hogy nem volt olyan távol egymástól a "két-három-négy-ötféle álláspont", de sok kérdés tisztázódott, így például egyértelművé tették az állami szerepvállalást. Hozzátette, hogy egy részben stiláris, részben tartalmi módosításban egyeztek meg, amely a fenntartás és a működtetés kettéválasztásának kérdését érinti. Közölte ugyanakkor, hogy "a többi kérdésben, amelyben módosító indítványokat kaptunk, és nem támogattuk, úgy néz ki, hogy a mi álláspontunk van többségben a frakción belül is, ahogy én ezt tudtam, hiszen a képviselőkkel egész évben kommunikáltam".

Kérdésre válaszolva Hoffmann Rózsa azt mondta, nem érzékelt feszültséget az elmúlt hetekben, a törvény pedig bírja a kormány támogatását.

Orbán Viktor miniszterelnök az ülésről távozóban csak annyit mondott, hogy van olyan módosító javaslat, amelyet támogat.

Lázár János szerint a köznevelési törvényjavaslat elvi kérdéseiről szólt a tanácskozás, és konstruktív megbeszélés zajlott egyebek mellett az önkormányzat és az állam viszonyáról a jogszabály hatálybalépése után, a pedagóguséletpálya-modellről, a hátrányos helyzetűek érdekében tett felzárkóztatási lépésekről, valamint az óvodáztatás kérdéséről. A frakcióvezető hozzátette, hogy konkrétan, a köznevelési törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványokról jövő hétfőn tárgyal majd a frakciószövetség, csakúgy, mint az önkormányzati, valamint az új választási törvény javaslatához érkezett módosító indítványokról.

"Van, amiben már egyetértünk, és egészen biztos, hogy hétfő estére mindenben egyet fogunk érteni" - mondta Lázár János a köznevelési törvényről, amelyet szerinte támogatni fognak a kormánypárti képviselőcsoportok.

A köznevelési törvény néhány alapvető intézkedését több száz módosító indítvánnyal írnák át a Fidesz szakpolitikusai. Múlt hónapban pedig Lázár János már benyújtott egy ötven változtatásból álló csomagot a közoktatási törvényhez. Cikkeinket a köznevelesi törvény vitájáról itt olvashatja.

Mindeközben a Hálózat a Tanszabadságért (HAT) azt kezdeményezi Kövér László házelnöknek írt levelében, hogy legyen név szerinti szavazás az új köznevelési törvényről. A szervezet honlapja szerint a HAT november 4-én jött létre. Az együttműködést civil szakmai szervezetek és szakértő magánszemélyek kezdeményezték, és céljuk a törvénytervezet visszavonása.