Schmitt is puhítani próbálta a külföldi újságírókat

Vágólapra másolva!
Ha nem felel meg az európai normáknak, akkor nyitottak vagyunk a médiatörvény módosítására - mondta Schmitt Pál államfő a Sándor-palotában külföldi újságíróknak, de hozzátette azt is, hogy szerinte a törvényt ért támadások igaztalanok. Schmitt szerint az is a sajtószabadság létét bizonyítja, hogy őt is érték olyan kritikák, hogy nem tud helyesen írni.
Vágólapra másolva!

Európai uniós ügyekkel foglalkozó külföldi újságírók egy csoportjával találkozott a Sándor-palotában Schmitt Pál kötársasági elnök, aki beszédet tartott előttük, amelyben a médiatörvényről is beszélt. Biztosította őket, hogy Magyarország "demokratikus jogállam". "Az európai mércéhez mérjük magunkat, ha a törvény nem felel meg ennek, akkor nyitottak vagyunk a módosítására" - fogalmazott, de hozzátette, biztos benne, hogy "európai" szabályról van szó, és megköszönte az újságíróknak a kritikus szemléletüket.

Schmitt szerint a médiatörvényt ért támadások igaztalanok, a megítélésével várni kell a gyakorlati tapasztalatokra. Azt mondta, a magyarországi sajtószabadságot bizonyítják például a lapok címlapjain megjelent kormányellenes kritikák.

Tudósítónk szerint a tíz óra körül véget ért beszéd után kezdődő fogadáson is a médiatörvényről kérdezgették Schmittet a körülötte összegyűlt külföldi újságírók. Egyiküknek azt mondta, azért írta alá a médiatörvényt, mert annak szövege megfelelt az alkotmánynak, és emellett fontos célokat szolgált - például a kiskorúak és a fiatalok védelmét.

Schmitt szerint a sajtószabadságot mutatja Magyarországon az is, hogy a politikai szereplőkről folyamatosan jelennek meg kritikus vélemények. Szerinte ilyesmi róla is megjelent, például azt állították róla, hogy nem tud helyesen írni, nem tud rendesen beszélni. Schmitt hozzátette, hogy ez a tevékenység "ezzel jár". "Nekem is el kellett szenvednem" - fogalmazott.