Orbánra nehezedő külföldi nyomásról ír az Economist

Vágólapra másolva!
A színfalak mögött is nyomás nehezedik a magyar kormányfőre, hogy minél hamarabb rendezze a médiatörvény körüli konfliktust - írja brüsszeli forrásokra hivatkozva az Economist, amely szerint nem várható, hogy lankad az ügy iránti külföldi figyelem.
Vágólapra másolva!

Ismét a magyar médiatörvény körüli vitával foglalkozik az Economist brit lap budapesti tudósítója egy blogbejegyzésben, amelynek Egy Fidesz-visszavonulás a címe. A tudósító felidézi, hogy sok támadás érte a magyar kormányt az ellentmondásos jogszabály miatt, és Orbán Viktor miniszterelnököt is súlyos vádakkal illették az Európai Parlamentben.

A bejegyzés szerint ugyan Orbán élvezi a kemény politikai ütközeteket, de ő is tudja, hogy mikor kell visszavonulnia. Ez történik most a médiatörvény ügyében a tudósító szerint, aki ennek jeleként értelmezi a legutóbbi kormányzati nyilatkozatokat - például Martonyi János külügyminisztertől -, amelyek szerint Magyarország hajlandó felülvizsgálni a jogszabályt.

A tudósító szerint egyrészt nyilvánosan is komoly nyomás nehezedik a kormányra a médiatörvényt vizsgáló Neelie Kroes uniós biztos részéről, másrészt a színfalak mögött is közölték Orbán Viktorral, hogy minél hamarabb tegye rendbe a médiaügyet, mielőtt az a teljes magyar uniós elnökséget beárnyékolja. A bejegyzés nem részletezi, hogy konkrétan ki közölte ezt a magyar kormányfővel, csak annyit ír, hogy brüsszeli bennfentesektől származik az információ.

"Könnyebb ezt mondani, mint megcsinálni" - írja az ügy gyors rendezéséről a tudósító, hozzátéve, hogy ha Magyarország ősszel, az uniós elnökség után fogadta volna el a törvényt, akkor jóval kevesebb figyelem irányult volna rá. "Most azonban a bizottság (Európai Bizottság - a szerk.) és az európai sajtó részéről is az várható, hogy továbbra is szoros figyelemmel követnek minden egyes szót" - zárja a blogbejegyzést a tudósító.