Baltával vonulnak egyenruhások Gyöngyöspatán az LMP szerint

Vágólapra másolva!
Az LMP egyik képviselője szerint az elmúlt 24 órában több kétségbeesett segélykérés érkezett a párthoz a gyöngyöspataiaktól, állítólag fekete egyenruhás férfiak baltával, ostort pattogtatva vonulnak a település utcáin. A párt pénteken a rendőrség segítségét kérte a település lakóinak védelmében.
Vágólapra másolva!

Az LMP pénteken arra szólította fel az országos és megyei rendőri vezetést, hogy megfelelő eréllyel, valamint a törvény szigorával lépjen fel a gyöngyöspatai lakosok védelmében, és előzze meg az önbíráskodás minden formáját. Szabó Tímea, a párt országgyűlési képviselője közleményében hangsúlyozza, hogy a Heves megyei település roma és nem roma lakosaitól az elmúlt 24 órában több kétségbeesett, a közbiztonság tarthatatlan helyzetére utaló segélykérés érkezett az LMP-hez és a helyi roma közösséggel foglalkozó lelkipásztorhoz.

"Többen elmondták, hogy fekete egyenruhás férfiak baltával és ostort pattogtatva vonulnak az utcán, félelemben tartva Gyöngyöspata lakosságát" - fejti ki az ellenzéki politikus, megjegyezve, hogy egyes hírek szerint néhányan életveszélyesen megfenyegettek helyi roma családokat és a polgármestert is. A párt ezért arra is felszólítja a hatóságokat, hogy oszlassák fel azokat a gyülekezéseket, ahol a jelenlévők visszaélnek a gyülekezési jog adta lehetőséggel; a szabálysértést, illetve bűncselekményt elkövetőkkel szemben pedig azonnal indítsák el a szükséges eljárást. Az LMP-s politikus közleményében arra is emlékeztet, hogy a két éve történt tatárszentgyörgyi tragédiát megelőző események kísértetiesen hasonlítottak a gyöngyöspataiakhoz.

A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai március eleje óta járőröznek a 2800 fős Gyöngyöspatán, állításuk szerint a megszaporodott bűncselekmények miatt. A Jobbik helyi vezetője, Juhász Oszkár korábban azt mondta, hogy azért járőröznek, mert sok bejelentést kaptak vagyon elleni bűncselekményekről, garázdaságról, zaklatásról. A helyi Jobbik szerint a bűncselekményekért a helyi cigányok a felelősek. Ugyanakkor a Jobbik március 6-án - a rendőrség becslése szerint - mintegy ezer ember részvételével demonstrációt tartott a településen. Vona Gábor, a párt elnöke ez alkalomból úgy fogalmazott, hogy "magyarpárti tüntetés" zajlott a községben.