Lefaragnák az állami finanszírozásban tanulók létszámát

Vágólapra másolva!
Már a jövő héten a kormány elé kerülhet a felsőoktatási törvény új koncepciója - írja a Magyar Nemzet pénteki száma. A Nemzetgazdasági Minisztérium által készített tervezet 2014-re több mint húszezerrel csökkentené az államilag finanszírozott képzésben részt vevő tanulók számát.
Vágólapra másolva!

Az államilag finanszírozott hallgatói létszám jelentős csökkentését, a költségtérítéses képzés korlátok között tartását és az önálló felsőoktatási intézmények számának mérséklését tartalmazza az új felsőoktatási törvény hamarosan a kormány elé kerülő koncepciója - írja a pénteki Magyar Nemzet.

A lap birtokába jutott április 6-ai keltezésű, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) által kitalált felsőoktatásitörvény-koncepció szerint az idei 53 450 fős államilag finanszírozott felvételi keretszám helyett jövőre 40 ezer, 2013-ban 35 ezer, 2014-ben pedig már csak 30 ezer fiatalt vesznek fel ingyenes képzésre. A Magyar Nemzet szerint a Nemzeti Erőforrás Minisztérium csekélyebb mértékű létszámcsökkentést hajtott volna végre, de a kormány az NGM ötletét támogatta.

Az NGM a költségtérítéses képzések esetében a létszámkeret 50 százalékos csökkentését akarta elérni, de ezt a kormány nem támogatta. A jogszabálytervezetbe végül az került be, hogy a jövőben a kormány minden évben meghatározza, hogy hányan és milyen szakokon tanulhatnak fizetős képzéseken - írja a lap.

A tervezet szerint a jövőben az állam a képzés tényleges idejét finanszírozza, és ha valaki ezt túllépi, akkor fizetni kell a tanulmányaiért. A Magyar Nemzet úgy tudja, már a jövő héten a kormány elé kerülhet a törvény új koncepciója.

Korábban úgy tűnt, hogy csak szeptemberben kerül az Országgyűlés elé az új felsőoktatási törvény, miután egy április közepi kormányülésen Orbán Viktor visszadobta Hoffmann Rózsa harmadik oktatási koncepcióját is. Akkor a kormányfő legnagyobb problémája az volt az anyaggal kapcsolatban, hogy akár kis változások történnek, akár nagyok, jelentős konfliktusokkal fog járni, éppen ezért Orbán a jelentős változtatásokat pártolná.