Vágólapra másolva!
Megszüntette Hunvald György és Gál György előzetes letartóztatását a Fővárosi Bíróság pénteken. Hunvald György esetében lakhelyelhagyási tilalmat rendeltek el, Gál György pedig házi őrizetbe kerül.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Bíróság pénteken megszüntette az erzsébetvárosi ingatlanügyben megvádolt Hunvald György volt MSZP-s polgármester és Gál György volt SZDSZ-es gazdasági bizottsági elnök előzetes letartóztatását - erősítette meg az [origo]-nak Sebes Péter, Hunvald György ügyvédje.

Az ügyvéd szerint a bíróság végzése nem jogerős, az ellen az ügyész fellebbezhet. Hunvald György esetében lakhelyelhagyási tilalmat rendeltek el, Gál György pedig házi őrizetbe kerül. Az ügyvéd szerint a vádlottak elhagyhatják a börtönt, a nem jogerős végzés ellenére.

Hunvald György előzetes letartóztatásának megszüntetését egyébként épp egy héttel a mostani döntés előtt utasította el a Fővárosi Ítélőtábla.Tavasszal ugyanis Hunvald megromlott egészségi állapotára hivatkozva kérték a szabadon bocsátását, amit először a Fővárosi Bíróság utasított el, majd - másfél hónappal később - az Ítélőtábla is úgy látta, hogy nem jogos a volt polgármester házi őrizetbe helyezési kérelme. A mostani döntés a félévente hivatalból ismétlődő felülvizsgálatban született.

Júniusban folytatódik a per

A büntetőper júniusban folytatódik, a tervek szerint a vádlottak meghallgatása abban a hónapban befejeződhet. A volt polgármester 2 év 3 hónapot, a volt bizottsági elnök 2 év 6 hónapot töltött előzetes letartóztatásban.

Hunvald Györgyöt, a VII. kerület korábbi polgármesterét az erzsébetvárosi ingatlanügyekben indult nyomozás során 2009. február 10-én vették őrizetbe. A volt politikus és 24 társa ellen különösen jelentős kárt okozó csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emeltek vádat, részben az erzsébetvárosi ingatlanügyek, részben az önkormányzat törvénytelen gazdálkodása miatt. Hunvald ellen tavaly novemberben emelt vádat az ügyészség, amely szerint Hunvaldék bűnszervezetben dolgoztak. A vádpontok közt százmilliós csalástól kezdve kerékbilincsek levetetéséig sokféle bűncselekmény szerepel.

A vádirat szerint Gál György, az önkormányzat gazdasági bizottságának elnöke ingatlanonként 20-30 millió forint kenőpénzért elintézte, hogy ezeket egy meghatározott vállalkozói csoport érdekkörébe tartozó projektcégek áron alul vásárolhassák meg. Gál a vád szerint hamis értékbecsléseket készíttetett, és Hunvald támogatásával megtévesztette a képviselő-testület tagjainak többségét. Az ügyben érintett vállalkozók közben a vád szerint már tárgyaltak olyan külföldi befektetőkkel, akiknek szándékukban állt ezen ingatlanokat megvásárolni. Miután a projektcégek megvásárolták az ingatlanokat, az elkövetők a cégeket - immár az épületekkel együtt - jelentős haszonnal eladták a befektetőknek. Az ügyészek szerint a vádlottak ezzel 603 millió forint kárt okoztak, illetve további 1,7 milliárd kárt okoztak volna. A vád szerint Gál György 2003-2004-ben összesen 366 millió forint kenőpénzt kért és kapott.

A vádirat szerint Hunvald és társai azzal is kárt okoztak az önkormányzatnak, hogy fiktív tanácsadói, illetve munkaszerződésekkel összesen 32,1 millió forintot játszottak át barátaiknak és rokonaiknak. Emellett 6,3 millió forint kárt okoztak azzal, hogy az önkormányzat fizette a szintén megvádolt Szabó Zoltán szocialista országgyűlési képviselő mobiltelefonjának számláit. Gál György barátnőjének és feleségének telefonhasználata a vád szerint 281 ezer forintjába került az önkormányzatnak. Szabó emellett - a vád szerint - kétszer is levetette a kerékbilincset szabálytalanul parkoló autójáról.

Hunvald és Gál a vád szerint hivatali helyzetükkel visszaélve önkormányzati bérlakásokat utaltattak ki Gál sógornőjének, barátnőjének, a barátnő testvérének, valamint Kardos Péter korábbi SZDSZ-es képviselő egyik barátjának. Ezeket aztán a bérlők azonnal, kedvezményes áron megvásárolhatták. Emellett a Hunvald egyik külföldi barátja érdekeltségébe tartozó cégnek is jogtalan előnyt biztosítottak egy önkormányzati megrendeléssel.