Visszavette az állam a Budavári Labirintust

Rendőri segítséggel veszi birtokba a Budavári Labirintust a magyar állam nevében eljáró Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség
Vágólapra másolva!
Rendőrök kíséretében, az üzemeltetőkhöz ultimátumot intézve vették birtokba az állam nevében eljárók a Budavári Labirintust. A Vidékfejlesztési Minisztérium közleménye szerint a labirintust üzemeltető kft. évekig nem fizetett bérleti díjat, ezért a bíróság már jogerősen megállapította, hogy engedély nélkül használta az állam tulajdonát. A tárca szerint a cég természeti kárt is okozott.
Vágólapra másolva!

Az állam visszaszerezte jogos tulajdonát, a Budavári Labirintust a barlangot üzemeltető kft.-től, és a barlang kulcsait átadta a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának, amely a barlang vagyonkezelője és a természeti érték őrzéséért felelős szerv - írta közleményében a Vidékfejlesztési Minisztérium.

Fotó: Mudra László [origo]
Rendőrök állják el a Budavári Labirintus Várhegy felöli bejáratát. További képekért kattintson a fotóra!

Az állam nevében eljáró Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség péntek délután a rendőrség közreműködésével vette birtokba a Budavári Labirintust. A hatóság emberei és a rendőrök először a pénztárnál álló turistákat szólították fel a helyszín elhagyására, mint mondták, a pénteki napon nem lehet látogatni a barlangot.

A felügyelőség emberei a labirintust kezelő cég egyik helyszínen tartózkodó ügyvezető igazgatóját, Salasovics Andreát felszólították, hogy nyissa ki az iroda ajtaját, hogy ismertethessék a tényállást, a hatósági eljárás okát. Ő először nem engedte be a felügyelőség embereit, azt mondta, kollégája úton van a kulccsal, azonban amikor azok közölték, hogy 20 percen belül akár erővel is behatolnak, kinyitotta az iroda ajtaját. Az [origo] telefonon elérte a cég egyik munkatársát, aki azt mondta, hogy jelenleg is tart zárt ajtók mögött az eljárás.

Hosszas pereskedés után

A vidékfejlesztési tárca azt írja közleményében, hogy több éve tartó pereskedés után a Fővárosi Bíróság jogerős ítéletében megállapította, hogy a Budavári Labirintus Kft. engedély nélkül használta a magyar állam tulajdonát. A cég kérte az ítélet végrehajtásának felfüggesztését, de a Legfelsőbb Bíróság elutasította a kérelmet.

Fotó: Mudra László [origo]
Az egyik kifogásokt objektum. További képekért kattintson!

A kft. a tárca szerint több évtizede úgy üzemelteti a barlangot, hogy károsítja a fokozottan védett nemzeti értéket. "Bérleti díjat soha nem fizettek az államnak, természeti kárt okoztak a méltatlan kiállításaikkal, ugyanakkor belépőt szedtek és profitot termeltek maguknak" - áll a közleményben. A Felügyelőség határozatában megtiltotta a cég tevékenységét, és kötelezte a barlang elhagyására, de a cég a kiállítást továbbra is üzemeltette, így a Felügyelőség elrendelte a végrehajtást. A Felügyelőség természetkárosítás miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a rendőrségen - zárja közleményét a vidékfejlesztési tárca.