Nem került veszélyes anyag a levegőbe a veszprémi tűzben

Vágólapra másolva!
Csak az egészségügyi határérték alatti értékeket mértek a katasztrófavédelem munkatársai a szerdán leégett veszprémi üzem közelében. Egyelőre nem tudni, hogy mi okozta a tüzet.
Vágólapra másolva!

Az [origo] megkereste a Veszprém megyei katasztrófavédelmet csütörtökön reggel a szerdai veszprémi tűzesettel kapcsolatban; a Videoton Ipari Park területén égett le egy polisztirolt gyártó üzem. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint hajnalban csak az egészségügyi határérték alatti értékeket mértek a levegőbe jutott gázokból, ezért a katasztrófavédelem veszélyhelyzeti felderítőcsoportja csütörtökön már nem folytatott méréseket.

Illés Zoltán, a vidékfejlesztési tárca környezetért felelős államtitkára a helyszínen szerda éjjel tartott sajtótájékoztatóján közölte, hogy az esti és az éjszakai mérések szerint nem került a levegőbe mérgező anyag. A méréseket csütörtök délelőtt befejezték, és megállapították, hogy nincs az egészségre veszélyes anyag a levegőben. A Veszprém megyei katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a tűzeset során szén-monoxid szabadult fel, és a sűrű fekete füsttel nagy mennyiségű korom került a levegőbe. A helyszín közelében már megszűnt a kellemetlen szag. Az [origo] megkereste a Vidékfejlesztési Minisztériumot is, ahol későbbre ígértek tájékoztatást.

Szerda este egy 20-szor 100 négyzetméter alapterületű üzem kapott lángra, majd égett le teljesen Veszprémben. Egyelőre nem tudni, hogy mi okozta a tüzet. Illés Zoltán szerda éjjel utasította a Közép-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőséget, hogy mozgó mérőlaborja csatlakozzon a veszprémi katasztrófavédelem mérőkocsijához, és ellenőrizzék a környezetvédelmi szempontból fontos anyagok jelenlétét a levegőben, különös tekintettel a szén-monoxidra, a nitrózus gázokra és az aromás szénhidrogénekre. Az államtitkár szerda éjjel azt mondta, ha csak polisztirol égett, akkor nincs veszély. Illés elmondta, hogy a meteorológiai jelentés szerint 1500 méter magasságban, északi irányba terjedt és terült szét a koromfelhő, amely nedves vagy száraz kicsapódással eljuthat a talaj felszínére.

Szerdán az első jelentések még arról szóltak, hogy egy nikecellgyár égett le. A Nikecell Kft. szóvivője akkor elmondta, hogy a nikecell, ami építőipari szigeteléshez használt polisztirol, égésgátlót is tartalmaz, ha az anyag lángra lobban, akkor is csak csöpögve elolvad, a keletkező gázok pedig nem mérgezőek.

A Videoton Ipari Park vezetője szerint a Wolters Hungaria Kft. egyik bérelt üzemcsarnoka égett le. Sinkó Ottó tájékoztatása szerint a polisztirol alapanyagból csomagolóanyagot előállító üzem technológiája folyamatos gőzellátást igényel, amelyet egy kazán biztosít. A tűz keletkezése Sinkó szerint feltehetően ezzel lehet összefüggésben.

Forrás: Pethő Zoltán
A Balatonig látni lehetett a füstöt. (A képre kattintva galéria nyílik!)