Jövő héten életbe lép a hajléktalanok elzárásáról szóló törvény

Vágólapra másolva!
Megjelent a keddi Magyar Közlönyben, így jövő héten életbe lép a hajléktalanok elzárását lehetővé tévő törvénymódosítás. A jogszabály értelmében akár 150 ezer forint pénzbírságot vagy elzárást is kaphatnak azok, akiket másodjára is rajtakapnak, hogy az utcán él.
Vágólapra másolva!

Jóváhagyta az államfő, megjelent a Magyar Közlönyben, és december elsejétől hatályba lép a hajléktalanok elzárásáról szóló törvény. A szabálysértésekről szóló törvény módosítása értelmében százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal vagy elzárással sújthatja a bíróság azokat a hajléktalanokat, akiket fél éven belül másodszor büntetnek meg azért, mert az utcán élnek.

A változtatást tizenhárom fővárosi fideszes politikus - köztük Rogán Antal belvárosi és Papcsák Ferenc zuglói polgármester, és az időközben a kormánypárti frakció hajléktalanügyi referensévé kinevezett Kocsis Máté VIII. kerületi polgármester kezdeményezte még nyáron.

A lépés ellen a hajléktalanokkal foglalkozók, illetve civil aktivisták is tiltakoztak. Két hete pénteken többen elfoglalták Kocsis Máté VIII. kerületi polgármesteri irodáját is.