Öregfiúk meccsre és a katari emírnek küldött köszöntők, gyászlevelek és néhány nagyobb beszédének megírásához is kapott segítséget Orbán Viktor miniszterelnök egy cégtől. Orbán korábbi sajtótitkárának cége másfél év alatt 10 milliót kapott a munkáért. A teljesítési igazolások alapján Orbán elégedett volt a munkával.

"A tét világos: ha nem sikerül a megújulás, visszatér a múlt. Ránk szakad az ég, elsöpör az államadósság lavinája, és hosszú időre elveszítjük az esélyt a fölemelkedésre" - mondta Orbán Viktor kormányfő a februári országértékelő beszédében. Orbán ekkor több évre szóló víziót vázolt fel Magyarország jövőjéről, azt mondta, hogy 2011 az ország számára a megújulás éve lesz, 2012 az elrugaszkodásé, 2013 az emelkedésé, 2014 pedig a gyarapodásé.

A beszédhez a Qualiton Alkotó, Művészetszolgáltató Kft. adott tanácsokat, amelynek Orbán korábbi sajtótitkára, Doncsev András az egyik tulajdonosa - derült ki az [origo] által kikért kormányzati iratokból. A kormányfő hivatala, a Miniszterelnökség november elején hozta nyilvánosságra, hogy milyen szerződéseket kötöttek a kormány megalakulása óta. Eszerint havi nettó 687 500 forint + áfa értékben a Qualiton Kft. részt vesz Orbán "beszédeinek előkészítésében és rendezésében".

Sok a munka Orbán beszédeivel és leveleivel

A Qualiton Kft.-vel kötött szerződésből, illetve az elvégzett munkáról szóló teljesítési igazolásokból - amelyeket a Miniszterelnökség az [origo] kérésére adott ki - az derül ki, hogy a kormányfő hivatala két szerződést kötött Doncsev cégével. Az elsőt 2010 augusztustól 2011 májusig, a másodikat 2011 júniustól 2012 májusig. A szerződések összértéke 15 millió 125 ezer forint + áfa. A dokumentumok szerint Doncsev szóban vagy írásban ad tanácsokat Orbánnak, az elvégzett munkáról pedig havonta írásos összefoglalót készít.

Az összefoglalók alapján Doncsev havonta átlagban 1-2 beszéd, illetve 4-15 levél megírásában segít be Orbánnak (a teljesítési igazolások néhol úgy fogalmaznak, hogy a munkát Doncsev végezte, máskor viszont a céget nevesítik). A munkára a teljesítési igazolások szerint havonta 132-193 órát fordítanak. Ez 8 órával számolva legalább 16 munkanap, de volt olyan hónap is, amikor 24 munkanapot töltöttek Orbán beszédeivel (egy átlagos munkahónapban 22 munkanap van).

A szerződés szerint a Miniszterelnökség minden hónapban megvizsgálja, hogy a Qualiton Kft. megfelelően teljesítette e a megbízást. Az általunk megismert teljesítési igazolások alapján a Miniszterelnökség mindig elégedett volt a munkával, erre utal, hogy minden hónapban kifizették a cégnek a teljes megbízási összeget.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Orbán a parlamentben

A Qualiton Kft. az összefoglalók szerint többek között a kormány első száz napjáról szóló, a februári országértékelő, a KDNP választmányának decemberi ülésén, a március 15-i ünnepségen, a Bálványosi Szabadegyetemen, a Piarista Gimnázium augusztusi évnyitóján, illetve Makovecz Imre búcsúztatóján elmondott beszédek írásában segédkezett. Az emlékeztetők között nem találtuk Orbán olyan fontosabb beszédeit, mint az egyösszegű végtörlesztésről szóló szeptemberi, vagy a magán-nyugdíjpénztári pénzek államosításáról szóló tavaly októberi beszéde.

Gratulációk, gyászlevelek

Doncsev számos miniszterelnöki levél megfogalmazásában is részt vett. Többek között segített gratulációt írni a kalocsai bálozóknak, a katari emirnek, Borókai Gábor, az Orbán-kormány korábbi szóvivőjének, a Heti Válasz főszerkesztőjének a születésnapjára, Törőcsik Mari színész születésnapjára, Duray Miklós korábbi MKP alelnök születésnapjára, az Újpest-Fradi öregfiú mérkőzés miatt, a Vasas sportklub századik születésnapjára, a kajak vb győzteseinek, illetve a Lipóti pékség európai elismerése miatt.

Doncsev gyászlevelek megírásában is adott tanácsot: többek között Wermer András korábbi Fidesz-tanácsadó családja számára, Mádl Ferenc korábbi köztársasági elnök, illetve Makovecz Imre építész halála utáni gyászlevelek megírásában segédkezett. 

Tudja Orbán, mit várhat tőle

Doncsev az [origo]-nak azt mondta: 11 éve segít Orbánnak különböző szövegek elkészítésében, ennyi idő után pedig tisztában vannak egymás igényeivel, és azzal, hogy milyen minőségű munkára számíthat tőle Orbán. Az ilyen jellegű tevékenység nem illeszthető napi nyolcórás munkarendbe - mondta Doncsev, aki szerint ez az oka annak, hogy miért nem a Miniszterelnökség munkatársaként vesz részt a beszédek megírásában. Doncsev szerint egyes esetekben csak vázlatpontokat, más estekben kész szövegtervezeteket javasol, Orbán azonban ezeket munkaanyagnak tekinti, amelyeken bármennyit csiszolhat.

Doncsev 2000-2002 között miniszterelnöki tanácsadóként, a Miniszterelnöki Kabinet főosztályvezetőjeként, illetve a Szövegelőkészítő Titkárság vezetőjeként dolgozott. A 2002-es kormányváltás után Orbán titkárságán feladatai közé tartoztak a külügyek, a sajtókapcsolatok, a beszédírás és Orbán Viktor programjainak előkészítése. 2004-tól saját kommunikációs cége van, amely többször dolgozott valamilyen formában Orbánnak. A tavaly őszi önkormányzati választások után a fideszes többségű Balatonfüred alpolgármestere lett, júliusban azonban távozott tisztségéből arra hivatkozva, hogy "nem tudott megfelelően működni a városban".