Jobbikos volt Semjén Kanadába emigrált állítólagos roma tanácsadója

2011.12.09. 13:39

Korábban a Jobbikban politizált az a roma férfi, aki úgy került be a hírekbe, mint Semjén Zsolt Kanadába emigrált tanácsadója. A KDNP szerint ugyan valóban volt közvetett kapcsolatuk a férfival, de tagadják, hogy a kormányfő-helyettes tanácsadója lett volna, és állítólag meg is szakították vele a kapcsolatot, amikor tudomásukra jutott jobbikos háttere.

Hosszú évekig a Jobbik tagja volt az [origo] információi szerint az a Kanadába nyáron kivándorolt, roma származású férfi, akiről Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes egykori főtanácsadójaként írt csütörtöki cikkében a Népszava.

A lap szerint a történész, politológus Kamarás István, a KDNP pártalapítványa, a Barankovics Alapítvány Roma Műhelyének elnökeként hosszú ideig rendszeres előadója volt a kormány roma értelmiségieknek szervezett beszélgetéseinek, majd Semjén Zsolt főtanácsadójává nőtte ki magát 2010-re.

A férfi idén júliusban azonban családjával együtt menedékjogot kért Kanadában, amit a lapnak azzal indokolt, hogy "nem akarta nevét adni a kormány szerinte cigányokat megnyomorító intézkedéseihez", és "nem akart beállni azok sorába, akik bőséges javadalmazást és jól csengő címet kapnak, de kritika és ellenállás nélkül kell fogadniuk és közvetíteniük a romák felé azokat a kormányzati intézkedéseket, amelyekről a döntéshozók is tudták, hogy erős ellenállást fognak kiváltani a roma közösségekben és a roma értelmiségben". Kamarás távozása közvetlen okának azt nevezte, hogy júniusban figyelmezették: ahhoz, hogy megmaradjon státusában, csendben kell maradnia.

A KDNP csütörtöki, a Népszava cikkére reagáló közleményében cáfolta, hogy Kamarás a miniszterelnök-helyettes tanácsadója lett volna "Kamarás soha nem volt sem pártelnöki, sem miniszterelnök-helyettesi főtanácsadó, csak a KDNP alapítványa támogatásával létrehozott, roma fiatalok integrációját önálló egyesület, a Barankovics Roma Műhelyének elnöke volt" - írta a párt közleménye.

"Tehetséges gyerek volt"

Ugyanezt mondta az [origo]-nak a KDNP egyik meghatározó, név nélkül nyilatkozó politikusa is, aki szerint Kamarás Hoffer József, roma pasztorációval foglalkozó jezsuita pap felfedezettje volt, majd  később a több nagy egyetem roma hallgatóiból verbuválódott roma szakkollégium vezetőjeként került a KDNP, illetve a párt alapítványa közelébe.

"Tehetséges, ambiciózus gyerek volt, ő akart lenni a Flórián (Farkas Flórián, a Fidesszel szövetséges Lungo Drom vezetője, az Országos Roma Önkormányzat jelenlegi elnöke - a szerk.) KDNP-s alternatívája" - idézte fel a Kamarással folytatott korábbi beszélgetéseit a politikus, hozzátéve, hogy bár a férfi valóban aktív volt a cigányságot is érintő egyházi ügyekben, hivatalos státusza nem volt a miniszterelnökségen. A politikus szerint ugyanakkor a KDNP tavaly megszakította vele a kapcsolatot, miután tudomásukra jutott, hogy a Jobbik tagja.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
Kamarás a Barankovics Alapítvány rendezvényén

Kamarás István ez év májusáig valóban tagja volt a Jobbiknak - mondta el az [origo] megkeresésére Szabó Gábor, a Jobbik pártigazgatója. Szabó szerint ugyanakkor 2007 óta nem volt aktív a szervezetben, párttagsága ez év májusában éppen a miatt szűnt meg, mert a tavaszi tagrevízió során kiderült róla, hogy nem fizette a tagdíjat.

2007-es eltávolodása előtt Kamarás azonban nagyon is aktív volt a pártéletben, sőt Szabó Gábor elmondása szerint már 2003 előtt, amikor a Jobbik még csak ifjúsági mozgalomként működött, már akkor ő volt az albertirsai jobbikos közösség vezető alakja, később a Jobbik párttá alakításában is közreműködött, majd 2004-től az albertirsai szervezet vezetője lett.

"A Flóri alternatívája akart lenni"

"Nagyon hazaszerető, jobboldali érzületű cigány származású magyar fiatalember, aki tudatosan nem romának, hanem cigánynak nevezte magát, akkor és azóta sem volt rajta kívül cigány származású tagja a Jobbiknak" - mondta Kamarásról a pártigazgató, aki azt mondta, hogy akkoriban jó kapcsolat volt köztük. Szabó Gábor szerint Kamarás tanultságával és kiemelkedő szervezőkészségével hamar kitűnt a közösségből, a párttá alakulás után azonban végül csak 1-2 évig működtette az albertirsai csoportot, később háttérbe vonult, és csak "mezei" tagja volt a párt pest megyei szervezetének.

A Magyar Gárda 2007. augusztus végi első gárdistaavatásának szervezésében Szabó szerint még részt vett Kamarás, de azután a pártigazgató szerint fokozatosan eltávolodott a párttól, és többször jelezte, hogy nem ért egyet a Jobbik cigánybűnözést emlegető politikájával. Az MTI hírarchívumának tanúsága szerint Kamarás egy 2009-es konferencián a KDNP-vel szövetséget kötő roma szakkollégium vezetőjeként mondott beszédében a baloldali kormányokat tette felelőssé, amiért "azok elhibázott romapolitikájukkal a Jobbikot és a Magyar Gárdát rászabadították az országra".