Orbán Viktor: A kormány készen áll a megállapodásra

Vágólapra másolva!
A kormány készen áll, most már csak a Nemzetközi Valutaalapon és az Európai Unión múlik, hogy mikor születhet meg a hitelmegállapodás - mondta Orbán Viktor az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. A kormányfő arra számít, hogy kedden Brüsszelben politikai megállapodás jöhet létre közte és José Manuel Barroso európai bizottsági elnök között a kifogásolt magyar törvényekről.
Vágólapra másolva!

Nagy élmény volt - mondta a szerdai európai parlamenti vitáról Orbán Viktor az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. A miniszterelnök szerint Brüsszelben is az a szabály érvényesült, hogy mindenki azzal harcol, amije van, Magyarországnak pedig azt kellett bizonyítania, hogy az érvek mezején állja az ütéseket. Új érv szerinte nem hangzott el az EP-vitában. Orbán Viktor nem lát különösebben nehéz ügyet a vitában az Európai Bizottsággal. Megismételte, hogy a kormány kész eltekinteni a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének összevonásától. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke december végén kérte Orbán Viktortól, hogy vonja vissza a jegybanktörvényt, illetve az MNB és a PSZÁF összevonását lehetővé tevő javaslatot is.

A "nehezebb ügyek" közé sorolta a kormányfő a jegybanki vezetők eskütételét az alkotmányra, amit szintén kritizál a bizottság. A kormányfő emellett nem engedne abból, hogy a kétmillió forintos fizetési plafon minden közhivatalnokra vonatkozzon.

A kormányfő a jövő kedden ismét találkozik José Manuel Barrosóval, és szerinte ezen az egyeztetésen tető alá lehet hozni egy politikai megállapodást a kifogásolt törvényekről. Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy még nincsenek dokumentumok, amelyek bizonyítanák, hogy lennének előfeltételei az IMF-tárgyalásoknak, és ha igen, milyenek. A kormány olyan megállapodást akar kötni, amely Magyarország érdekeit szolgálja - tette hozzá a kormányfő. A kormány készen áll, a másik félen múlik, hogy milyen hamar születhet meg a megállapodás - mondta Orbán Viktor az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában.