A főváros vállal garanciát a BKV-ért

Vágólapra másolva!
A kormány csak Budapestnek ad állami garanciát, ezért a fővárosi képviselők úgy döntöttek, hogy a főváros vállal garanciát a közlekedési cég 63 milliárdos adósságállományára, és így megmenthetik a BKV-t a leállástól.
Vágólapra másolva!

Várhatóan a szerdai ülésen dönt arról a kormány, hogy biztosítja a BKV jelenlegi, 63 milliárd forintos adósságállománya számára az állami garanciát - közölte Tarlós István (Fidesz-KDNP) főpolgármester hétfőn. Ezt a fővárosnak és nem a BKV-nak nyújtják, mivel a kormány jelezte, csak Budapestnek ad állami garanciát.

A közgyűlés hétfői rendkívüli ülése ezért arról döntött, hogy Budapest teljes garanciát vállal a BKV adósságállományára, illetve további 5 milliárd forint tulajdonosi támogatást nyújtanak a közlekedési cégnek. Ezzel a lépéssel a BKV finanszírozási problémája a következő három évre megoldódik, a következő lépés a hosszú távú finanszírozás biztosítása lesz.

Tarlós István azt mondta, folytatódnak az erről szóló egyeztetések. A kormány előtt több tucat javaslat fekszik, de azokat a főpolgármester továbbra sem nevezte meg. Mint mondta, a kormány döntése után tájékoztatja majd a közvéleményt.

Hozzátette: április 15-ig meg kell egyezni a hosszú távú finanszírozásról, ezt követően feloldják a tavaly év végén zárolt 32 milliárdos normatívát, és megköthető lesz az új közszolgáltatási szerződés is, amely április végén jár le.