A KDNP nem tiltaná a képviselők álláshalmozását

Vágólapra másolva!
Nem az a cél, hogy a képviselői fizetéseket feltornázzák, az viszont nem tűnik ésszerűnek, hogy egy csomó olyan foglalkozásból kizárják a képviselőket, amit a társadalom javára nyugodtan végezhetnek - mondta Semjén Zsolt, a KDNP elnöke a képviselői javadalmazás ügyében kialakult kormánypárti vitáról. Lázár János szerint meg kell szüntetni a visszaélés a manipuláció lehetőségét.
Vágólapra másolva!

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) azt szeretné, ha az országgyűlési képviselőség mellett lehetne más foglalkozásokat is gyakorolni a jövőben - mondta Semjén Zsolt szerdán a képviselői javadalmazás ügyében a Fidesszel kialakult vitáról. A KDNP elnöke a megjelent sajtóhíreket cáfolva leszögezte: nem az érdekli őket, hogy egy képviselőnek mennyi a fizetése.

Semjén szerint a KDNP világ életében egy puritán párt volt, nem az a cél, hogy a képviselői fizetéseket feltornázzák. Amit felvetettek az az, hogy nem tűnik ésszerűnek, hogy egy csomó olyan foglalkozásból kizárják a képviselőket, amit a társadalom javára nyugodtan végezhetnek - fejtette ki. Arra a kérdésre, elképzelhetőnek tartja-e, hogy a végszavazásnál is nem gombot nyomnak, úgy fogalmazott: nem gondolja, hogy törésig kell vinni ezt kérdést, de amit a KDNP felvetett, az egy ésszerű javaslat.

Az Országgyűlés keddi döntése alapján más keresőfoglalkozást nem folytathatnak, és egyéb megbízatásukért - a tudományos, oktatói, művészeti, valamint a jogi oltalom alá eső szellemi tevékenységet kivéve - nem fogadhatnak el díjazást a parlamenti képviselők a következő ciklustól.

A szavazás után a KDNP és a Fidesz még éjszaka egyeztetett az elképzeléseikről. A kétharmados többséget igénylő módosító indítvány a kormányoldalt is megosztotta: a kereszténydemokrata frakció nagy többsége - 30 képviselő - ellene szavazott, és így tett négy fideszes politikus is. A KDNP a kedd délelőtti frakciószövetségi ülésen jelezte, hogy több ponton változtatni kívánnak a javaslaton, mert így azt nem tudják támogatni.

Nem jutottunk túl messzire, a nagyon közeli napokban ismét találkozunk - így összegezte Rubovszky György, a KDNP frakcióvezető-helyettese a képviselői összeférhetetlenség miatt a Fidesszel folytatott előző éjszakai egyeztetéseket szerdán délelőtt. A kormánypárti politikus ugyanakkor reményének adott hangot, hogy a végszavazásig sikerül megállapodni.

Rubovszky György azt mondta, nagyon reméli, hogy a végszavazásra meg tudnak állapodni a vitatott pontokban. Úgy látta, megértésre találtak a Fidesz frakcióvezetőjénél felvetéseik. A több mint egyórás megbeszélésen jelen volt mindkét kormánypárti frakció vezetője. Rubovszky György azt mondta, miután ismertették álláspontjukat, "bizonyos vitafoszlányok" alakultak ki, majd abban maradtak, hogy a nagyon közeli napokban ismét leülnek. Ennek pontos időpontja azonban még nem ismert. "Nincs pont rakva a végére" - fogalmazott, hozzátéve: nagyon reméli, hogy a vitás pontokban a végszavazásra meg tudnak majd állapodni.

A képviselői jövedelmek átalakításának egyik legfontosabb momentuma a nyomon követhetőség és az átláthatóság: meg kell szüntetni a visszaélés és a manipuláció lehetőségét - mondta Lázár János szerda délután a Klubrádióban. A Fidesz frakcióvezetője szerint az lenne a kívánatos, hogy a jövőben a képviselő ne pénzt kapjon, hanem például egy üzemanyagkártyát, amely ellenőrizhető, és ne kapjon lakhatási támogatást, hanem az Országgyűlés hivatala állja az esetleges szállodai költségeket. "Tehát a visszaélésnek, a manipulációnak a lehetőségét meg kell szüntetni" - fogalmazott.