Siklós is közzétette adósai feketelistáját

Vágólapra másolva!
Kitette a honlapjára a különféle helyi adókkal tartozó városlakók feketelistáját Siklós városa. Az ötlet Hódmezővásárhelyről származik, de Péterfalvi Attila, az adatvédelmi hatóság vezetője szerint nem szabad interneten pelengérre állítani az adósokat. Siklóson van, aki 1100, van, aki 368 ezer forinttal tartozik az önkormányzatnak.
Vágólapra másolva!

Siklós is nyilvánosságra hozta a helyi adósok listáját a város honlapján - írja a Pécsistop.hu. Az ötlet - hogy az adósok nevét afféle feketelistaként közzéteszik - eredetileg Hódmezővásárhelyé. (A Lázár János által irányított város először 2010-ben rukkolt elő hasonlóval, akkor azokat pellengérezték ki, akik nem akartak közmunkát vállalni.) A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy az interneten nem lehet közzétenni a helyi adósok listáját.

A Baranya megyei Siklós képviselő-testülete a február 27-i ülésén döntött úgy, hogy a helyi adóval és gépjárműadóval tartozók adatait közzétegyék. A lista a Siklós.hu-ról érhető el, a 10 ezer forintos adótartozással vagy annál többel rendelkezők kerültek fel rá, de gépjárműadó esetén 1000 forintos tartozás is elég volt ehhez.

A listák szerint mintegy 276 magánszemély tartozik ezer forint feletti összeggel, amit gépjárműadóként kellett volna befizetniük, 14 ezer forint feletti kommunális adó tartozása van 176 helyi lakosnak. Akad olyan siklósi, akinek az adatát 1100 forintos tartozás miatt tették közszemlére, de olyan is van, aki 368 ezerrel tartozik - olvasható a Pécsistop.hu-n. A hivatal előzőleg tájékoztatta a hátralékosokat a Siklós.hu-n közzétett tájékoztató szerint.

Először Hódmezővásárhelyen döntött úgy a képviselő-testület, hogy nyilvánosságra hozzák a helyi adókkal tartozók listáját. Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke azonban február 21-én kiadott közleményében úgy foglalt állást: az interneten nem szabad közzétenni a helyi adósok listáját, csak a helyben szokásos módon, például a polgármesteri hivatal hirdetőtábláján hozhatják azt nyilvánosságra.