Fél nap alatt lezavarja az új adótörvények vitáját a parlament

Vágólapra másolva!
Sürgősen el kell fogadnia a parlamentnek a médiatörvény módosítását, ezért a szokásos kettő helyett három napon át fog ülésezni ezen a héten. Már hétfőn eldőlhet a sokat vitatott szakképzési törvény sorsa, elveszik az önkormányzatoktól a szabálysértési bírságokat, és felhatalmazhatják a kormányt arra, hogy levelezzen az állampolgárokkal. Négy képviselő mentelmi ügye is a parlament elé kerül, de valószínűleg csak az ittasan vezető fideszesnek kell az igazságszolgáltatás elé állnia.
Vágólapra másolva!

Három napot is ülésezik a héten az Országgyűlés: a szokásos hétfői és keddi ülésnapok mellett csütörtökre is beiktattak egy ülésnapot, hogy elfogadhassák a médiatörvények módosításáról szóló jogszabályt. Ez azért sürgős, mert az Alkotmánybíróság egy tavaly év végi döntése május 31-ig adott időt a parlamentnek az alkotmányellenes rendelkezések pótlására.

Hétfőn délután hosszú szavazásba kezd a parlament, tucatnyi törvényt és határozati javaslatot fogadhatnak el, illetve döntenek módosító indítványokról is. Két ponton is módosítják például a 2012. évi költségvetést: az egyik módosítás lehetővé teszi CERN Magyarországon épülő adatközpontjának állami támogatását, a másik az önkormányzatoktól a kormányhivatalokhoz helyezi a szabálysértési eljárások költségeit és bevételeit.

Hosszú vita után pont kerül a szakképzési törvény módosításnak végére is. A javaslatot korábban fideszes képviselők is bírálták, mert szerintük túl alacsonyra szabta volna a szakmunkásképzőkben tanítandó általános - nem szakmai - tananyag arányát, illetve túl hamar engedné dolgozni a fiatalokat. A kompromisszum Kara Ákos fideszes képviselő módosító indítványainak elfogadásával jöhet létre.

Már hétfőn elfogadhatja a parlament Koszorús László fideszes képviselő törvényjavaslatát, amely a lakcímnyilvántartásról szóló törvényben rögzítené, hogy a kormánynak joga van kikérni a polgárok nevét, címét, születési helyét és idejét, illetve családi állapotát. Kivételt csak az újszülöttek képeznének, illetve azok, akik kifejezetten megtiltják az adataik felhasználását. Koszorús ezzel a javaslattal megelőzné, hogy a jövőben az úgynevezett nemzeti konzultáció adatkezelése miatt kialakult vitához hasonlóba keveredjen a kormány.

Négy mentelmi ügyről is döntenie kell az Országgyűlésnek hétfőn. Ebből csak egy kezdeményezés érkezett közvádas bűncselekmény miatt: a fideszes Tilki Attilát ittas járművezetés gyanúja miatt szeretnék felelősségre vonni (Tilki ittasan vezetett az M3-as autópályán, megcsúszott, és a szalagkorlátnak ütközött, de nem sérült meg senki). Rágalmazás miatt jelentették fel a fideszes Pócs Jánost, a szocialista Szanyi Tibort és a jobbikos Staudt Gábort, így az ő mentelmi jogukat a szokások szerint valószínűleg nem függesztik fel.

Kedden általános viták lesznek, ennek keretében három adóvitát kell lefolytatnia a parlamentnek az évközi adócsomagról, a pénzügyi tranzakciós illetékről (közismertebb nevén a csekkadóról) és a biztosítási adóról. Az évközi adócsomag annyira sürgős a kormánynak, hogy a részletes vitával nem várják meg a következő hetet, hanem már csütörtökön lebonyolítják, így a jövő héten már szavazni lehet a módosító indítványokról.