Vágólapra másolva!
Új választási törvényt, új polgári törvénykönyvet és az IMF-nek is tetsző költségvetést kell tető alá hozniuk a kormánypártoknak a jövő hétfőn kezdődő parlamenti ülésszakon, így ősszel sem lassítanak az eddigi tempón. Pörgésre készül az ellenzék is: az MSZP választási terveket készít és fórumokat szervez, a Jobbik folytatja a menetelést, az LMP az önláncoláshoz hasonló megmozdulásokat ígér.
Vágólapra másolva!

Bár a nyári szünet előtt a törvényhozási tempó lassítását ígérte őszre a Fidesz több vezető politikusa - köztük Kövér László házelnök és Rogán Antal frakcióvezető -, a kormány őszre összeállított jogalkotási terve és az [origo]-nak nyilatkozó képviselők várakozásai alapján aligha lassul az iram decemberig. A jövő hétfőn kezdődő új parlamenti ülésszakot egy ilyenkor megszokott, háromnapos, kihelyezett frakcióüléssel kezdik a kormánypárti frakciók. A sárvári ülés témáiról és pontos menetrendjéről Rogán Antal frakcióvezető csak későbbre ígért tájékoztatást az [origo]-nak, az azonban már tudható, hogy a szerdától péntekig tartó tanácskozás legfontosabb témája az új választási eljárási törvény előzetes regisztrációval kapcsolatos szabályainak megvitatása lesz.

A Fidesz elnökségében a múlt év ősze óta érlelődő terv alkotmányosságát ugyanis az ellenzéki pártok és Sólyom László volt köztársasági elnök után nemrégiben a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) szakértői is megkérdőjelezték. A Fidesz-elnökség elvárásai szerint készült koncepciót információink szerint hétfőn délután a Fidesz elnöksége is megvitatta, de a frakcióülésen is vita várható a tervezet egyes részleteiről, például arról, hogy az állampolgárok csak személyesen vetethetik-e fel magukat a névjegyzékbe, vagy arról, hogy megszüntessék-e az átjelentkezéses szavazás lehetőségét.

A szeptemberre várható nagy csaták közé sorolták a megkérdezett fideszesek a jövő évi költségvetés részleteinek kidolgozását, amelynek júliusban csak a fő számait rögzítette a parlament, számos konfliktusos pont azonban - köztük az önkormányzatok finanszírozása - nyitva maradt. A tervezettel kapcsolatban ráadásául a Költségvetési Tanács is kételyeket fogalmazott meg, és nagyban módosíthatják a Nemzetgazdasági Minisztérium terveit a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatandó tárgyalások is.

Júliusban maga a miniszterelnök sorolta az őszi ülésszak első teendői közé a hónap elején bejelentett munkahelyvédelmi akciótervhez kapcsolódó törvények elfogadását, de a sürgősen rendezendő kérdések közé tartozik a bírói nyugdíjkorhatár ügyének újraszabályozása is. Az eredeti szabályokat július közepén ugyanis - ahogy arról korábban beszámoltunk - alkotmányellenesnek találta és megsemmisítette az Alkotmánybíróság, az ítélet alapján két bírót azóta már vissza is helyezett tisztségébe a munkaügyi bíróság.

Rétvári Bence, a KIM parlamenti államtitkára a múlt héten a fontos, még decemberig elfogadandó törvények között említette az új polgári törvénykönyvet is, amellyel kapcsolatban - ahogy a nyáron elfogadott büntető törvénykönyvvel is történt - nagy vitákra számítanak a képviselők.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Pokorni Zoltán, Rogán Antal és Kósa Lajos - ősztől sem lazsálnak

Éles párton belüli és az ellenzékkel, főként a Jobbikkal vívandó csörtéket várnak a kormánypárti frakciók tagjai az új földtörvény tervezetével kapcsolatban is, de a Brüsszel által már jóváhagyott trafiktörvény elfogadása is a "nehezebb menetek" közé tartozik majd szerintük.

A parlament mellett lázas munka indul hamarosan az egyéni választókörzetekben, a nyár elején újjáalakult fideszes választókerületi tanácsok információnk szerint ugyanis már a 2014-es kampányra való felkészülést is megkezdik az új választókerületi elnökök vezetésével.

A KDNP frakcióvezetője nem számít arra, hogy ebben az ülésszakban hasonló konfliktus lehet a két kormánypárt között, mint amilyen az alaptörvény 2011-es elfogadása előtt kialakult. Harrach Péter az [origo]-nak a magáncsőd intézményének törvénybe foglalását említette a kisebbik kormánypárt legfontosabb őszi céljai között, emellett a Ptk családjoggal és örökléssel kapcsolatos részeinek kidolgozásában vállalnak részt a kereszténydemokraták.

Mari nénivel beszélgetnének a szocialisták

"Nem hangzatos programokkal meg nagy ívű tervekkel csábíthatjuk vissza magunkhoz a kiábrándult fideszeseket, mindenkihez oda kell menni, be kell csöngetni, most még van idő" - válaszolta egy MSZP-s képviselő arra a kérdésre, mit kell tennie a pártnak ősszel. Az általunk megkérdezett politikusok szerint a szocialistáknak minél több fórumon és helyi rendezvényen kell részt venniük. "Nem koncepciókról kell ötletelni a pogácsa mellett, ki kell mozdulni a Fehér Házból, beszélgetni Mari nénivel a rezsiről, a fiatalokkal az egyetemi tandíjról" - mondta egy elnökségi tag.

"Most már tudatosítania kell mindenkinek, hogy húha, nyerhetünk a következő választáson, úgyhogy ezerrel kell készülni" - mondta egy másik MSZP-s, aki szerint egyértelműen a választási felkészülés a párt előtt álló legfontosabb őszi feladat. Több szocialista politikus szerint a következő hónapokban ez a programírást és az egyéni választókerületi feladatok tisztázását jelenti. "Szeptember végéig az MSZP mind a 106 új választókerületben megválasztja a körzet felelősét" - mondta Tóbiás József pártigazgató. Nem biztos azonban, hogy ők lesznek a jelöltek a választásokon, ezt felülírhatják az esetleges szövetségkötések, illetve leválthatja őket az elnökség, ha elégedetlen a munkájukkal.

Forrás: MTI/Beliczay László
Készülnek a választásra a szocialisták

A választási felkészülést több szocialista szerint felboríthatja a regisztráció bevezetése. Habár Ujhelyi István MSZP-s képviselő azt mondta, "széles frontot kell nyitni ez ellen", és Kolláth György alkotmányjogász egy szocialista fórumon a választás bojkottálásáról beszélt, a megkérdezett szocialisták számítanak arra, hogy a Fidesz bevezeti az előzetes feliratkozást. Ezért már most forgatókönyvek készülnek a jelöltválasztás előbbre hozására.

Bár több megkérdezett képviselő is azt mondta, hogy nem lehet programokkal visszahódítani a választókat, azért őszre is biztosan jut ebből néhány. Tóbiás József úgy vélte, "mivel az idei költségvetés a nyarat sem bírta ki, alternatív gazdaságpolitikai programot mutat be az MSZP ősszel". Erről politikai vitanapot is kezdeményez a párt. Emellett a szocialisták bemutatják Budapest-programjukat, nyugat-magyarországi és dél-dunántúli koncepciójukat, illetve a Balaton fejlesztésére kigondolt terveiket.

A Jobbik túl akarja magát tenni

"Fel kell tápászkodnunk ebből a problémás nyárból, főleg a Szegedi Csanád-ügyből" - mondta a Jobbik egyik alelnöke arról, mi a legfontosabb a pártnak a következő hónapokban. Dúró Dóra szóvivő az [origo]-nak azt mondta, a párt és a tagság szeptemberre tette túl magát a Szegedi Csanád körüli botrányon, akinek a "pálfordulása olyan mértékű csalódást okozott mindenkinek, hogy nem hiszem, hogy a frakcióülésen vagy bárhol a Jobbikban a továbbiakban bármilyen vita lenne róla".

Dúró Dóra azt mondta, a Jobbik csütörtök-pénteki, kétnapos frakcióülésén tárgyalja meg a pontos menetrendet, de ősszel a munkahelyteremtés szükségességéről, a fiatalok kivándorlásának megállításáról és a közbiztonságról fognak a legtöbbet beszélni. "A közpénzek elherdálásával is kiemeltem foglalkozunk, és bár a Fidesz lesöpörte az asztalról az oligarchabizottság felállításáról szóló javaslatunkat, nem hagyjuk a témát" - tette hozzá a szóvivő.

Fotó: Mudra László [origo]
A gárdisták avatásán továbbra is részt vesznek a jobbikosok

A Jobbik ősszel sem vonul vissza az utcai politizálástól, Dúró Dóra szerint a párt képviselői továbbra is részt vesznek például a Magyar Gárda rendezvényein. Emellett tüntetéseket szervez a párt a kórházbezárások, illetve a kórházi leépítések ellen, és minden megyében megszervezik az úgynevezett magyar élet menetét. Ilyen rendezvényt már tartott ősszel a párt Budapesten, akkor az MSZP-székháztól a Fidesz-székházig meneteltek a jobbikosok, legközelebb szombaton Veszprémben vonulnak.

Nem dobja el a láncot az LMP

"A legfontosabb, hogy még véletlenül se a belső feszültségekről szóljon az ősz, hanem az LMP jövőképéről" - mondta egy képviselő az őszi stratégiáról. Szerinte el kell kerülni, hogy az LMP-s képviselők közötti konfliktusokról és a posztokról szóljanak a hírek, mint az év elején, amikor Schiffer András lemondott a frakcióvezetésről. Az ellenzéki párt pénteken választ frakcióvezetőt, információnk szerint többen biztatják Schiffer Andrást, hogy jelöltesse magát újra. Jávor Benedek frakcióvezető azt mondta az [origo]-nak, már 2010-ben eldöntötték, hogy félidőben tisztújítást tartanak a frakcióban, és jelenleg ő az egyetlen jelölt a képviselőcsoport élére. A megkérdezett LMP-s képviselők szerint "szinte biztos", hogy Jávort újraválasztják, és akkor mandátuma a 2014-es választásokig szól.

Forrás: MTI/Beliczay László
Ősszel is küzd az oligarchák ellen az LMP

Jávor Benedek az LMP őszi feladatairól azt mondta, a párt "folytatja a küzdelmet az oligarchák és a korrupció ellen", de nem csak a kormány hibáira szeretné felhívni a figyelmet. "Ősszel megmutatjuk, milyen köztársaságot szeretnénk" - fogalmazott Jávor, aki arra utalt, hogy a párt bemutatja az úgynevezett köztársasági minimumról szóló programját. Ebben a párt pártfinanszírozásról, választási rendszerről és médiaszabályozásról szóló elképzelései szerepelnek például. "Tudjuk, hogy ezek nem az emberek megélhetését közvetlenül érintő kérdések, de csak akkor lehet húsbavágó ügyekkel foglalkozni, ha ezeket tisztázzuk" - mondta Jávor.

Az LMP a szocialistákhoz hasonlóan alternatív költségvetési javaslatot dolgoz majd ki, és a választási feliratkozás bevezetése ellen is tiltakozni fog. "Az eszköztárunkban megmarad a láncolás" - mondta Jávor, utalva az LMP akcióira, amikor a Parlamenthez, illetve a Közgép bejáratához kötözték magukat a párt képviselői.

Tűzifát is osztogat a DK

Az ősszel egyéves Demokratikus Koalíció még nem a választásokra készül - mondta Varju László, a Demokratikus Koalíció pártigazgatója. Szerinte egyelőre azok még messze vannak, "sokkal fontosabb a mindennapokban segíteni az embereknek". Varju szerint konkrét akciókat terveznek például, hogy a leghátrányosabb helyzetű települések lakóit a fűtési időszakra fához juttassák. Gyurcsány Ferenc volt kormányfő, pártelnök közéleti szerepléséről Varju azt mondta: "az elnök rendkívül aktív szerepet töltött be eddig is a közéletben, ez ősszel sem lesz másként".

Forrás: MTI/Kallos Bea
A mindennapokban akarja segíteni az embereket a DK

A szintén elnökségi tag Vadai Ágnes semmit nem kívánt elárulni a párt programjáról, mert azt az e heti háromnapos elnökségi ülésen vitatják meg és hagyják jóvá. Vadai szerint a DK politikájában nincs szükség gyökeres fordulatra. "Amit a DK csinált január óta, az országjárás, rendkívül fontos volt" - mondta a politikus, aki kérdésünkre, hogy ez milyen kézzelfogható eredményekben nyilvánult meg, azt felelte: emelkedett a taglétszám, és ma már minden választókerületben van a pártnak szervezője.