A KIM miniszteri biztosa lehet az új ombudsman-helyettes

Vágólapra másolva!
A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium jelenlegi miniszteri biztosát, a megújított bős-nagymarosi tárgyalásokat vezető Szabó Marcelt jelölte az augusztusban lemondott környezetvédelmi ombudsman-helyettes utódjául Szabó Máté ombudsman.  
Vágólapra másolva!

Dr. Szabó Marcelt, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanszékvezető egyetemi docensét jelölte Szabó Máté ombudsman az alapvető jogok biztosa jövő nemzedékek érdekeiért felelős helyettesének.

A korábbi ombudsman-helyettes, Fülöp Sándor - ahogy arról korábban beszámoltunk - augusztus végén mondott le pozíciójáról, arra hivatkozva, hogy hiányoznak a munkájához szükséges jogszabályi és hivatali feltételek.

A 42 éves jelölt nemzetközi jogász, az ELTE Állam és Jogtudományi Karán diplomázott, további képesítéseit a Cambridgei Egyetemen és a párizsi Pantheon-Assas Egyetemen, doktorátusát a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen szerezte. Húsz éve foglalkozik nemzetközi környezetvédelmi joggal, szakterülete a folyók, tavak megóvása, természetes vizek - azon belül is főként a Duna - védelme.

Szabó Marcel mostanáig a közigazgatási és igazságügyi minisztérium osztott természeti erőforrások fenntartható használatáért felelős miniszteri biztosa volt. A bonyolult megnevezés a gyakorlatban annyit jelent, hogy ő vezette a megújított bős-nagymarosi tárgyalások magyar delegációját. (Az első Orbán-kormány idején pedig a bősi tárgyalásokat akkor irányító Székely László szakértői csapatának tagja volt.)

Az ombudsman-helyettest az alapvető jogok biztosáról szóló törvény előírásai szerint az alapvető jogok biztosának javaslatára választja meg az országgyűlés.