Tarlós belső vizsgálatot rendelt el a BKK-nál

Vágólapra másolva!
Újabb belső vizsgálat indult a BKK-nál, a Népszabadság szerint az ellenőrzést Tarlós István rendelte el. A néhány hónappal ezelőtti vizsgálatban több szabálytalanságot is találtak a Vitézy Dávid vezette szervezetnél.
Vágólapra másolva!

Újabb belső ellenőrzést rendeltek el a Budapesti Közlekedési Központnál (BKK), idén már a másodikat - írja a Népszabadság hétfőn. A lap szerint az ellenőrök arra szeretnének választ kapni, hogy a szakmai feladatok végrehajtását a jogszabályok és a hatályos belső rendelkezések megtartásával végzik-e, és hogy a BKK működése alkalmas-e a lehető legkisebb ráfordítással a lehető legnagyobb eredmény elérésére.

Többen furcsállják a vizsgálatot, hiszen szakmai szempontból kevés értelme van célszerűségi vizsgálatot indítani egy érdemben alig egy éve működő cégnél, amely ráadásul csak idén áprilisban kötött szolgáltatási szerződést a fővárossal, illetve a BKV-val - írja a lap.

A vizsgálatról a múlt héten értesítették Vitézy Dávidot, a BKK vezérigazgatóját. A városházán terjengő szóbeszéd szerint nemcsak őt érte meglepetésként az új átfogó vizsgálat elrendelése, hanem a BKK felügyeletével megbízott - immáron háromfős - főpolgármester-helyettesi csapatot is. Az utasítást állítólag Tarlós István főpolgármester adta ki.

Egyesek azt is tudni vélik, hogy az ellenőrzés valódi célja nem más, mint hogy fogást találjanak Vitézy Dávidon, akinek elmozdítására már a Budapesti Városüzemeltetési Központ vezérigazgatójának és igazgatósági elnökének lemondása után tett egy kísérletet Tarlós István főpolgármester - írja a Népszabadság.

Az [origo] még szeptemberben hozta nyilvánosságra az első ellenőrzési jelentés tartalmát; eszerint a Budapesti Közlekedési Központ 2011-ben egyebek mellett többször is indokolatlanul kért jogi tanácsokat ügyvédi irodáktól, hiányosan töltötték ki az üzemanyag-vásárláshoz szükséges bizonylatokat, továbbá az ellenőrök találtak egy aláírás nélküli, 34 ezer forintos éttermi számlát is. A lap azt is ismertette, hogy a BKK lábjegyzetben véleményezte a dokumentumot; azt írta, hogy új szabályozást készítenek, amely "kezelni fogja a jelentésben leírtakat".

Az eset után Tarlós István azt mondta, hogy nem tartalmaz jogi következményekkel járó megállapítást a BKK belső ellenőrzéséről szóló jelentés, és szó nincs Vitézy Dávid vezérigazgató menesztéséről.